Primăria orașului Râșnov organizează, miercuri, 4 iulie, „Ziua Porților Deschise la Cetatea Râșnov”, obiectivul turistic putând fi vizitat gratuit.

Miercuri, 4 iulie se împlinesc zece ani de când cetatea a fost recuperată de la fostul proprietar și a intrat în administrarea autorităților locale. Turiștii care se vor afla miercuri la Râșnov vor putea vizita gratuit obiectivul turistic, în cadrul evenimentului „Ziua Porților Deschise la Cetatea Râșnov”, au declarat organizatorii.

Cetatea Râșnov, sursa: Facebook – Orașul Râșnov

De-a lungul celor zece ani, de când monumentul a trecut în administrarea primăriei, Cetatea Medievală a devenit unul dintre principalele puncte de atracție turistică din întreg județul. Numai anul trecut, 420.000 de turiști au trecut pragul obiectivului turistic. Acest număr de vizitatori a fost în creștere, de la an la an, numărul turiștilor fiind tot mai mare.

Cei mai mulți vizitatori se înregistrează în lunile iulie, august și prima parte a lunii septembrie, când în cetate se desfășoară mai multe festivaluri și manifestări culturale.

Ateliere tematice la Grădina Cetății Medievale 7-8 iulie

© Daniel Secărescu, Grădina Cetății Râșnov.

Din cauza vremii nefavorabile, startul Vacanței Altfel, din Grădina Cetății Medievale, care trebuia să se aibă loc duminică, 1 iulie s-a amânat. Activitățile din cadrul atelierelor tematice vor începe în weekendul 7 – 8 iulie 2018.

Proiectul presupune desfășurarea a 220 de ateliere tematice interactive gratuite, unde organizatorii, Asociaţia Mioritics și Primăria Râșnov, îi invită pe râșnoveni și turiști să se implice activ.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a 55 de zile, până în 31 august 2018, cu câte 4 ateliere pe zi, organizate între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00. Practic, la Cetatea Râșnov, activităţi gratuite pentru copii vor fi organizate zilnic, doar cu o scurtă pauză, în perioada în care se va desfășura Festivalul de Film și Istorii (20 – 29 iulie). Este estimată participarea a peste 1.600 de copii, fie ei din Râșnov sau veniţi în oraș împreună cu părinţii ori în tabere, în vacanţa de vară. INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Din toamna acestui an, cetatea Râșnov se va închide pentru că va intra într-un amplu proces de reabilitare. Este vorba despre un proiect cu finanțare din bani europeni. Monumentul va fi restaurat în întregime, dar grădina cetății nu se va închide. Aici vor avea loc atelierele tematice și alte evenimente culturale, au declarat administratorii autorităților locale.

Povestea Orașului Râșnov

Orașul Râșnov, sursa: shutterstock.com

Orașul Râșnov este a treia stațiune de interes național din județul Brașov după Poiana Brașov și Predeal. Orașul a obținut acest statut pe baza îndeplinirii unor criterii obligatorii de atestare printre care amplasare într-un cadru natural fără poluare, existența utilităților urban – utilitare, existența serviciilor de informare și promovare turistică, precum și îndeplinirea unor criterii suplimentare de atestare a stațiunii turistice, cum ar fi existența unor săli de spectacole, cinematograf, parcuri, amenajări pentru practicarea sporturilor, centre de informare turistică, organizarea de evenimente turistice, culturale, sportive.

Chiar în vecinătatea unui mit comercial mondial, Dracula, Râșnovul dorește să propună oaspeților săi altceva. O poveste aparte în care legende romantice cu cavaleri și prințese sunt reconstituite în cetatea medievală, muzica istoriei se aude în bisericile orașului, ”aer curat, liniște, mâncare bună”, după cum citim de pe spatele unei cărți poștale trimise din Râșnov în 1925, ne întâmpină în pensiunile stațiunii, renăscute după o jumătate de secol prin hărnicia și priceperea râșnovenilor.

În câteva zile ești invitat să călătorești prin secole de istorie.

TRANDAFIRUL – emblema Râșnovului

Sursa : Agenția Metropolitană Brașov

Inspirați de emblema veche a orașului, Râșnov – Rosenau se dorește să devină Roza turismului românesc. TRANDAFIRUL, încă din Evul Mediu a fost ales ca emblema Râșnovului, iar rădăcina toponimului german ”Rosenau” pare a fi cuvântul ”roz”, care înseamnă ”roză”, ”trandafir”, atât în limba latină, cât și și în limbile slavă și germană (Rosenau = Valea Trandafirilor).

Frumos ca un buchet de trandafiri, misterios ca o cetate necucerită, fermecător ca epoca în care a cunoscut gloria. Trandafirul devine simbolul comunității râșnovene, al istoriei și culturii orașului Râșnov, un element de identificare, reprezentativ, inedit, spectacular, artistic și unic în oferta turistică națională.

 

CETATEA care TRĂIEȘTE!

Cetatea Râșnov trăiește în inimile noastre, a tuturor celor care iubesc natura, istoria, frumosul.

Cetatea Râșnov, sursa: Facebook – Orașul Râșnov

”Cheia” succesului turismului cultural în Râșnov îl reprezintă valorificarea potențialului turistic extraordinar reprezentat de Cetatea Râșnov, marca turistică cea mai cunoscută a orașului. Plecând de la această realitate, strategia de promovare a culturii și istoriei orașului Râșnov are în vedere valorificarea turistică și a celorlalte monumente mai puțin cunoscute, dar de valoare de patrimoniu deosebită.

În ultimii ani, cetatea găzduiește cu generozitate o seamă de evenimente culturale și artistice, mare parte dintre ele având caracter anual, precum Festivalul de Film Istoric, Sărbătoarea Rozelor, Festivalul Medieval “Turnirul Cetăților”.

Așadar miercuri, 4 iulie ești invitat să parcurgi porțile cetății Râșnov și să descoperi istoria, frumusețea locului cu ochii tăi. Este o minunăție, merită vizitată.


Urmează în câteva zile evenimentele din seria Transilvania Fest pe luna IULIE. Ca să fii la curent cu noutățile legate de evenimentele culturale, nu uita să urmărești, dacă încă nu ai făcut, blogul www.befreebezen.com, pagina de Facebook Be Free Be Zen, contul de Instagram, Twitter și să te alături grupului de călători pe Facebook Top 10 Love 2 Travel Club.

Zi minunată îți doresc! 🙂

Sursa: Facebook – Orașul Râșnov

(Visited 510 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!