După cum bine știți, îmi place să călătoresc în lung și-n lat, să văd locuri noi, să cunosc oameni noi cu diferite culturi specifice țării respective. Recent am avut ocazia să stau și să lucrez în Spania, țara mea favorită în care mă regăsesc mereu. 🙂 

Într-o zi de vară, lucrând, am cunoscut-o pe Luisa, care locuia de mai bine de treizeci de ani în Valencia. Ea nu și-a uitat niciodată rădăcinile catalane. Mi-a povestit, că este o tradiție împământenită ca, în fiecare vară, să petreacă, măcar câteva zile în Empordà, locul copilăriei sale, pe care îl poartă în suflet, oriunde s-ar afla. Când a fost nevoită să-și vândă casa din Costa Brava, a promis că va reveni cândva aici.

După ce mi-am terminat treaba, am plecat amândouă să ne plimbăm prin oraș. Pe drum, ea îmi povestea cum și-a adus cu mare drag aminte că, într-o vacanță, se plimba pe străduțele pietruite din orășelul Fonteta când a zărit o clădire micuță, despre care avea să afle că este, de fapt, un vechi hambar transformat în locuință.

Uite poza cu hambarul! ” – îmi arăta o fotografie făcută cu telefonul.

Hambarul Luisei

A simțit bătăile inimii accelerându-se, ca și cum acel loc umbros ar fi încercat să îi comunice ceva. Fără să vadă vreun anunț de vânzare al imobilului, și-a luat inima în dinți și a bătut la ușă. Mirat, proprietarul i-a spus că nu intenționează să se mute în viitorul apropiat. Cu toate astea, Luisa i-a lăsat numărul de telefon, în caz că se va răzgândi, vreodată.

Știu că pare nebunesc ce spun acum, dar am simțit că acea casă va fi a mea, de cum am văzut-o”, mi-a zâmbit spunând acestea.

Și ea fericită după un an de zile, a primit un telefon în care era anunțată că micuțul hambar era pus în vânzare.

Am urcat în primul tren și am alergat, într-un suflet, la Fonteta. Mi-era teamă să nu ratez ocazia asta”, își amintea Luisa.

Luisa îmi povestea cu atâta bucurie, încât mi se părea că e îndrăgostită de pitorescul orășel.

Îmi zicea că, de câte ori putea, urca în mașină și dădea o fugă până la Fonteta, care face parte din provincia Girona. Acest orășel mic, dar liniștit i se părea locul ei de relaxare, o ascunzătoare în care se putea elibera de tot stresul cotidian. ”Casa nu e foarte mare, dar e perfectă pentru a o împărți cu prietenii la sfârșit de săptămână. Ador locul ăsta! Am ajuns să îi cunosc fiecare colțișor”, povestea entuziasmată Luiza.

Mi-a relatat că micuțul hambar avea și o grădină generoasă, lucru greu de găsit în orășelul înțesat de clădiri cu fațade de piatră. Priveliștea făcea toți banii: cât vezi cu ochii, câmpii de un verde fraged, iar în depărtare, vârfurile cenușii ale Masivului Montgri ce privesc semețe în zare.

În acele momente, Luisa m-a făcut tare curioasă, deoarece și eu ador ca la o casă să fie grădină.

Ea mi-a arătat câteva poze pe telefon, vi le arăt și eu, pentru că i le-am cerut să mi le dea și mie ca pe viitor să am un model de casă de vis ca al ei. Ea cu bunăvoință, imediat mi le-a dat pe Facebook.

Pe mine cea care m-a fermecat a fost grădina, nu casa în sine, cu al său gazon, cu gardul viu care formează, într-o parte, o poartă către zona de grădinărit, cu sera care te invită să citești o carte la adăpost, în zilele răcoroase.

Așa că priviți și vă minunați:

Luisa a vorbit cu o echipă de arhitecți să nu aducă modificări semnificative în structura casei și s-au chinuit să salveze cât mai mult din elemente originale ale construcției. 

Uitați-vă ce a ieșit:

Interiorul casei

A fost ideea mea să combinăm elemente franțuzești, cu cele catalane, aducând și un pic de modernitate prin suprafețele placate cu microciment, în baie și în bucătărie”, îmi povestea mândră, noua proprietară. ”Este, pur și simplu, minunat ce a ieșit”, zâmbea larg Luisa.

Tare mult m-am bucurat și eu pentru reușita ei de a fi proprietara acelui hambar renovat, până la urmă casa ei de vis. M-a invitat să merg într-o zi pe la ea să văd și eu casa pe viu. Clar, am zis că o să fiu prezentă.

Eu nu visez la o vilă ori casă mare, ci la una care să fie la țară, departe de agitația orașului, să simți că ai un petec de grădină, cu încăperi luminoase, unde te poți strânge cu ai tăi și colțuri decorate care să-ți aducă aminte de momente fericite. Un loc unde să pot strânge obiecte și piese strânse din călătorii. Și asta nu îmi doresc să le fac cu bani mulți, ci să amenajez totul plăcut, care să fie pe gustul meu.

Am găsit un teren de acest gen la marginea unui sat liniștit, învecinat cu o pădure și o priveliște de nedescris ai munților Făgăraș. Locul este minunat, puțin populat și cu o energie care te încarcă iar și iar doar privind peisajul din jur.

Iată-mă ajunsă într-un moment la care am visat de mult timp, un moment în care visul meu începe să devină realitate și anume să fiu gata să încep să-mi construiesc casa mea de vis ca a Luisei.

Odată ce m-am hotărât să îmi construiesc casa, pentru a o duce la bun sfârșit știu că trebuie să trec prin mai multe etape prestabilite. Am posibilitatea de a alege între mai multe soluții legate de proiectul arhitectural, de materiale folosite, de echipe și de multe altele…

Studiind puțin piața, doream să îmi fac o idee despre rolul și importanța unei echipe experimentate de arhitecți proiectanți pentru reușita unei construcții.

Arhitect ca terminologie este persoana care se ocupă de întocmirea unui proiect de arhitectură necesar pentru edificarea unei construcții. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Romane arhitect este un specialist în arhitectură sau specialist în întocmirea planurilor, în timp ce arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri.

Proiectant este un termen folosit pe scară largă și se referă la orice persoană ce activează în domeniul proiectării.

Pentru a alege echipa cea mai experimentată să mă ghideze în construirea casei mele, am întrebat în stânga și în dreapta și cineva mi-a recomandat să intru pe site-ul celor de la AIA PROIECT pentru că sunt cei mai de încredere, au o experiență de aproape 10 ani în proiectare.

”La AIA Proiect puteți avea un proiect casă conceput de o echipă experimentată și talentată care lucrează cu ușurință și rapiditate. Nu numai că puteți accesa o gamă largă de proiecte inovatoare, frumoase și funcționale, specialiștii AIA Proiect vă ajută în tot procesul de construcție cu resurse accesibile și eficiente”.

Descrierea aceasta m-a făcut să îi sun și să îi întreb când pot să le povestesc ideile mele pentru viitoarea mea casă.

Ei foarte săritori, mi-au zis că mă ajută cu mare drag. Am stabilit o întâlnire și mi-au zis următoarele:

Care sunt etapele unui proiect casă de la AIA Proiect?

  • Consultările inițiale: ”Parte cea mai importantă la începerea unui proiect casă tip sau personalizat este discuția inițială în care vă ascultăm părerile, aspirațiile și visul pe care doriți să-l împliniți. Odată cu materializarea acestei analize trecem la lucrurile care țin de așteptări prezente și viitoare referitor la acest proiect casă tip sau personalizat și adaptările necesare la stilul de viață, amplasament și bugetul disponibil”.

  • Definitivarea și verificarea unui proiect casă : Când toate elementele proiectului au fost bine definite și coroborate, documentele preliminare vă sunt prezentate iar această primă versiune de proiect casă va fi evaluată împreună cu personalul nostru specializat pentru a fi siguri că totul este așa cum vă doriți. Opțiunea finală vă aparține exclusiv și vă este supusă aprobării în vederea definitivării acestui proiect casă tip sau personalizată”.

  • Documentația de autorizare și construcție: Odată personalizat și definitivat acest lucru, vă punem la dispoziție în funcție de cerințele pe care ni le adresați un proiect casă pentru obținerea avizelor de construire împreună cu tot suportul nostru pentru a pune în operă visul dvs. Proiectul nostru este complet și include arhitectura, structura și instalațiile împreună cu recomandările generale și particulare referitoare la acest proiect casă în vederea obținerii autorizației și construirii. Vă oferim tot suportul pentru obținerea autorizației de construire, pentru acest proiect casă și vă consiliem pe toată durata execuției lui!”

Consultanta companiei, continua să îmi spună că Echipa AIA Proiect este formată din specialiști care au obținut sute de astfel de documentații arătându-mi câteva exemple de genul și ei mă vor ajuta să:

  • economisesc timpul pe care îl pot pierde căutând unde să solicit obținerea de avize pentru autorizația de construire și/sau acorduri necesare la autorizarea construcției.

  • întocmesc corect documentațiile necesare evitând astfel să mă aflu în situația de a fi întors sau refuzat la obținerea de avize pentru autorizația de construire și/sau acorduri necesare la autorizarea construcției.

  • primesc cele mai clare explicații sau un răspuns favorabil garantat la obținerea de avize pentru autorizația de construire și/sau acorduri necesare la autorizarea construcției.

Acestea fiind spuse m-au convins să lucrez cu ei!

Mi-au dat sugestii să îmi aleg din cele două variante de proiect casă: cel TIP și cel PERSONALIZAT și să mă hotărăsc la un model de proiect, după care să iau în calcul Documentația Tehnică pentru Autorizația de Construire (DTAC).

Am și trecut la treabă. Am ales un proiect de casă Personalizat de pe site, deoarece am dorit să mai adaug una alta la proiect, costurile diferă în funcție de complexitate și pleacă de la 5 euro / mp (în care sunt incluse toate cele trei specializări Arhitectura, Rezistența și Instalații).

Din mai multe variante de proiect casă alese…

Am ales acest model:

Proiect casă cu mansardă Arum, P+M propune o locuință cu parter și mansardă pentru o familie de 3 sau mai multe persoane care combină elemente de design atât tradiționale cât și moderne în scopul obținerii unei imagini arhitecturale “adaptabilă“ mai multor tipuri de vecinătăți. Acoperișul în două ape, cu ferestre de mansardă se adresează clienților conservatori, pe când vitrajele largi, finisajele de tencuială decorativă dau o notă de senzualitate proiectului.

Parterul cuprinde livingul cu șemineu, zonă de luat masa conectată la bucătărie deschisă, cămară, birou, precum și o baie de mici dimensiuni, de asemenea o cameră de utilitate și garaj. Mansarda este formată din dormitoare și o baie precum și spațiul de depozitare.

Acest proiect casă cu mansardă este flexibil și se poate modifica în funcție de cerințe.

I-am sunat din nou și i-am comunicat varianta aleasă și mi-au zis că acest proiect casă va include și proiect DTAC – proiect pentru obținere autorizație de construire care conține cele trei capitole importante: Proiect Arhitectură, Proiect Rezistență și Proiect Instalații.

  1. Proiect Arhitectură Casă

Include toate materialele ce trebuie folosite astfel încât casa să arate ca în poza de pe site. Partea scrisă va conține memoriu tehnic de arhitectură. Partea desenată va include următoarele: planul de amplasament – sc 1:500, planurile proiecțiilor orizontale – sc.1:50, planul învelitorii – sc.1:50, secțiuni caracteristice – sc.1:50, fațadele casei (N,S,E,V,) – sc.1:50.

  1. Proiect Structură (Rezistență) Casă

Structura este de tip cadre din beton armat, grinzi + stâlpi. Partea scrisă va conține memoriu tehnic de rezistență. Pot fi puse la dispoziție în funcție de necesitate și listele de cantități. Partea desenată va include: planul fundațiilor – sc.1:50, detalii de fundații și extras de armătură – sc.1:50, plan cofraj și armare planșeu peste parter (și etaj unde e cazul) și extras de armătură – sc.1:50, plan armare grinzi, centuri, stâlpi și extras de armătură – sc.1:25(50), plan cofraj și armare scară interioară (la casele cu etaj sau mansardă) sc 1:25; 1:50 și extrasul de armătură, plan șarpantă și detalii de șarpantă și extras de lemn – sc.1:50.

  1. Proiect Instalații Casă

Acest proiect casă cu mansardă cuprinde instalațiile electrice, termice și sanitare. Partea scrisă va conține memoriu tehnic de instalații. Dacă este cazul se pot pune la dispoziție și listele de cantități. Partea desenată va include: planuri instalații sanitare – sc.1:50, planuri instalații electrice – sc.1:50, planuri instalații termice – sc.1:50.

DTAC, PAC, avize, acorduri, autorizații… Știu, sună tehnic și sec, dar sunt vitale pentru ca orice construcție să devină realitate. Nu este însă necesar ca beneficiarii construcțiilor să-și bată capul cu toate acestea, pentru că, din fericire, s-au inventat arhitecții proiectanți.

Vă mulțumesc pe această cale AIA PROIECT pentru că ați fost o echipă experimentată de arhitecți proiectanți care m-ați ascultat, ajutat și ați fost alături de mine permanent în construirea casei mele devenind un VIS ÎMPLINIT !

Iată cum arată casa după modificările făcute:

Dacă sunteți curioși cum arată interiorul, spuneți-mi și vă arăt și pozele.

Voi cu ce echipă ați lucrat? Au fost peste așteptările voastre? Scrieți-mi într-un comentariu mai jos.

* Acest articol a fost scris pentru Proba 3 a competiției Spring SuperBlog 2018.

Sursa: aia-proiect.ro

 

(Visited 523 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!