”Nu avem decât clipa de acum, numai această singură deschidere eternă a momentului care se desfășoară în fața noastră, zi și noapte.” Jack Kornfield

Am descoperit o carte a lui David Bell, ”Zenisme – să râdem pe calea către iluminare” , care deși nu are pretenția a fi una serioasă și profundă, pentru căutătorul spiritual, totuși ne revelează secretul fericirii în cele trei lumi – TRECUT- PREZENT -VIITOR. Îți recomand să citești și tu această carte minunată, deoarece multe din aforismele zen sunt încântătoare și înțelepte, amuzante și profunde.

Cartea ZENisme

De aceea, începând de astăzi, vreau să aduc cu drag în fața voastră o serie de povestiri Zen, care ne încântă și ne îndrumă în viața de zi cu zi, asta mai ales pentru cine are urechi de auzit ca să înțeleagă.

Cum spune și Osho : „Nu scormoni, nu căuta, nu întreba, nu bate la ușă – relaxează-te.”, așa te îndemn și eu pe tine, relaxează-te și petrece-ți câteva momente de siesta cu aceste ZENisme. 🙂

De pildă, iată o povestire despre un om simplu, dar înțelept care știa să rămână mereu optimist și echilibrat la situații aparent grave. El știa că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi…

”Calul cel iute al unui țăran a fugit de acasă. Vecinii lui au exclamat : „O, ce ghinion !”

„Poate că da, poate că nu !”, a spus țăranul.

O săptămână mai târziu, calul s-a întors acasă, aducând cu el alți 10 cai sălbatici. „Ce noroc !”, au exclamat vecinii. „Poate că da, poate că nu !”, a spus țăranul.

Pe când îmblânzea caii, fiul țăranului a fost lovit la un genunchi și a rămas schilod. „Ce ghinion îngrozitor! au exclamat vecinii. „Poate că da, poate că nu !”, a spus țăranul.

O săptămână mai târziu, trimiși domnitorului au venit să recruteze oameni pentru armata acestuia.

Din cauza genunchiului rănit, fiul țăranului a fost scutit de armată. Vecinii, ai căror fii au fost luați cu arcanul, au exclamat : „Ce norocos ești !” „Poate că da, poate că nu !”, a spus țăranul”.

Alte ZENisme amuzante și profunde :

 1. ”ACUM pare să fie o perioadă la fel de bună ca și oricare alta”. – Dacă ne gândim bine, există doar momentul ACUM, permanent.
 2. ”Un singur lucru este cert : totul trece. Un singur lucru este constant : schimbarea. Un singur lucru există : clipa de față”. – De aceea, e bine să trăim clipa la maxim, în sensul bun și să savurăm bucuria de a FI prezenți AICI și ACUM.
 3. ”Am căutat toată ziua, dar nu am găsit nicio dovadă că va exista o zi de mâine”. – De fapt, ziua de mâine nu vine niciodată, în fiecare zi trăim astăzi.
 4. ”În continuare nu va mai fi nimic, totul se petrece acum”.
 5. ”Oare eu respir aerul, sau el mă respiră pe mine ?”
 6. ”Iubirea trecută : doar amintiri. Iubirea viitoare : doar fantezii. Iubirea adevărată : doar Acum”
 7. ”Cercul – o fi așezat corect, sau invers, cu susul în jos?”
Privește cercul
 1. ”Aproape pentru orice „de ce”, vei găsi un „de ce nu”. – În viață mereu găsim motive de care să ne îndoim.
 2. ”ATENȚIE : Tocmai ai respirat fără să te gândești la ce faci. Tocmai ai respirat din nou, gândindu-te la ceea ce ai făcut”.
 3. ”O acțiune zen bună : vezi o buruiană și o culegi.
 1. O acțiune zen care nu este bună : vezi o buruiană și te gândești : „Iată o buruiană, ar trebui să o culeg”, după care o culegi.O acțiune care nu are nimic de-a face cu zenul : nu vezi buruiana, deși aceasta iți sare literalmente în ochi.
 2. Inacțiune de tip zen : iți dai seama ca singura diferență între o buruiană și o floare există numai în mintea ta.O acțiune golită de zen : examinarea tuturor posibilităților de mai sus, în loc să culegi pur și simplu buruiană.O acțiune zen bună : vezi o buruiană și o culegi”.
 1. Ridică-ți mâna și ciocănește ușor în cerul nopții. Apoi ascultă”.
 2. ”M-am gândit mult în ultima vreme și… nu vă recomand să faceți la fel”.

Unele din povestirile alese îți pot fi familiare, căci au devenit în timp momente de referință ale transmiterii înțelepciunii eterne a zenului și a gândirii inspirate din acesta.

Aceste parabole ne oferă sclipiri amuzante asupra naturii umane profunde. Uneori, maeștrii zen resping prin zicătorile lor ideea că studiul zenului este o cale sacră în sine, reamintindu-se că ceea ce este cu adevărat sacru este ceea ce gândim noi în mod obișnuit, iar calea către iluminare nu poate fi parcursă decât prin trăirea plenară a momentului prezent, așa cum este el.

Ție care din aceste 12 aforisme ți-au plăcut mai mult?

Vom continua calea spre Iluminare în unul din articolele viitoare, fiindcă din fericire viitorul încă nu este SCRIS. 😉

Să aveți o zi plină cu ZENIsme! 🙂

(Visited 216 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!