Ce ai zice dacă drumul tău spre obținerea trăirii perfecte ar fi ieșirea ta din zona de confort: sub farmecul unei zile însorite și generoase la munte prin dobândirea tehnicii schiului? Asta se poate face doar pe pârtia de schi, special amenajată. După părerea mea, cel mai oportun moment de a învăța să schiezi este în copilărie, dar vorba englezului ”NEVER SAY NEVER” oricând te poți apuca de practicarea lui.
Dar, pentru a înțelege felul în care trebuie să te echilibrezi pe schiuri controlând alunecarea în așa fel încât să faci ce vrei tu, trebuie să exersezi pe pârtia bătută. Când simți bine cum e cu schiul, încearcă să ieși pe zăpada neîncepută. Renunță la confortul și siguranța pârtiei.
Când ieși de pe pârtia amenajată și intri în zăpada mare ai senzația că ai uitat totul, că parcă atunci înveți să schiezi. Te întorci pe pârtie, mai corectezi, mai încerci, mai întrebi ”Oare o să meargă?” Iar la un moment dat chiar o să meargă! Și o să te trezești că auzi din ce în ce mai vag muzica, vânzoleala și sunetul cablului peste role. O să ajungi, probabil, într-un loc în care toate astea vor dispărea iar locul lor va fi luat de paradisul peisajului de iarnă, pur și neatins.
Copleșitor de diferit față de tot ce ai lăsat în urmă. O cu totul altă lume. Dacă simți asta e momentul să privești mai adânc. Te vei familiariza cu echipamentul de tură care-ți permite să te deplasezi pe zăpada neîncepută și să urci singur muntele, fără telesacun sau teleschi. Vei uita de probleme, de vârtejurile minții și, în cele de urmă, de tine. Alunecând prin zăpada proaspătă, într-o lume fascinantă și cu totul nouă, în fiecare clipă, vei avea sentimentul că ești una cu natura și mai mult decât atât: că ești chiar NATURA.
Toate astea fac parte parcă dintr-o ”inițiere”. Dar până la urmă SCHIUL e un concept care descrie palid și schematic, la fel ca orice alt concept, trăirea unei clipe ce valorează cât o eternitate.
OFFPISTE EXPERIENCE- Echipamentul de siguranță
În ultimii ani, schiul off-piste a cunoscut o dezvoltare accentuată, bazată atât pe industria de snowsport, dar şi pe numărul în continuă creştere a practicanților. Fie că vorbim de schi de tură sau feeride, unul din aspectele definitorii ale schiatului în afara pârtiilor de schi amenajate, în zone neatinse sau nepatrulate, îl constituie SIGURANȚA.
”Feeride” reprezintă expresia pură pentru ceea ce înseamnă schi-ul. Versanții acoperiți cu pulver, urmele efemere ale schiurilor și versanții înclinați ai munților, totul te cheamă la o coborâre memorabilă. Feeride înseamnă, de asemenea, experiență și prudență, instincte bune și o tehnică foarte bună de schi. Cunoașterea zonelor în care se schiază e absolut necesară. Aceasta rămâne experiența cea mai completă în materie de schi. Infinita varietate a condițiilor de zăpadă impun o înțelegere profundă a zăpezii și o tehnică eficientă de schi.
Există ture de schi off piste deosebite în condiții de siguranță, asigurate, de exemplu, de ghizii Adventure guide.
Pantele pe care se poate practica schiul ”offpiste”, permit o mare varietate de grade de dificultate. Paradisul Feeride-ului în România este cel de la Bâlea Lac, loc unde se și organizează de mai mulți ani etapele campionatului național de feeride cât și concursuri internaționale.
Indiferent de forma de practicare a schiului off-piste trebuie să ai în vedere faptul că bucuria alunecării în zone montane izolate este generată de o bună condiție, o bună cunoaştere a tehnicilor specifice de schi, echipament corespunzător, deținerea echipamentului de siguranță şi cunoaşterea modului de utilizare şi intervenție în caz de accident sau avalanşă.
Echipamentul de siguranță conține echipamentul individual (kit-ul de avalanşă) şi cel suplimentar. Kit-ul de avalanşă trebuie să conțină obligatoriu:
- Aparat de detectare victimă în avalanşă
- Sondă de avalanşă (min. 240cm)
- Lopată de avalanşă
Aceste echipamente specifice se transportă în rucsacul specific pentru schi de tură sau feeride, cu excepția aparatului de detectare victimă în avalanşă care trebuie purtat pe corp, sub stratul exterior de îmbrăcăminte.
În funcție de specificul turei (nivel de dificultate / durată), a zonei montane sau condiții meteo, echipamentul suplimentar conține:
- Trusă de prim ajutor
- Telefon mobil/ GPS
- Rucsac ABS (Airbag)
- Cască
- Hartă/ Busolă
Schiatul offpiste necesită totodată cunoaşterea principalelor noțiuni legate de planificarea turei, condițiile meteo, evaluarea terenului şi a riscului de avalanşă, diminuarea riscului şi gestiunea situației de criză.
- Informează-te înainte de a pleca pe munte! Planifică o rută alternativă (de siguranță).
- Nu schia singur, grupurile mici (max 6-8 pers.) sunt benefice.
- Poartă echipamentul de siguranță şi asigură-te că ştii să îl utilizezi (acesta nu previne o avalanşă, dar în caz de urgență îți dă posibilitatea să localizezi şi să salvezi prieteni).
- Poartă cască de protecție.
- Informează dispeceratul de salvare montană cu privire la traseul excursiei tale şi numărul persoanelor din grup.
- Asigură-te că echipamentul de siguranță este în stare perfectă de funcționare.
- Adaptează traseul la condițiie din teren/ coechipieri.
- Evită urcările sau coborârile în grup compact (interval de siguranță).
- Dacă pe traseul tău există risc de avalanşă, evită zonele abrupte, cornişele sau mişcările bruşte care pot declanşa avalanşă de placă. De cele mai multe ori renunțarea la traseu este soluția cea mai bună!
- STAY SAFE – HAVE FUN! Înainte de a te aventura în afara pârtiilor amenajate este bine să urmezi un training specific offpiste. Dacă eşti începător apelează la monitorii de schi specializați. Vei învăța să utilizezi optim echipamentul de schi de tură sau freeride şi kit-ul de avalanşă şi te vei bucura de momente inedite pe munte!
Mai multe detalii despre programul offpiste experience şi cursuri de pregătire specifică găsești pe www.euroski.ro.
Dacă obiectivul tău (că al meu e deja 🙂 ) pe termen lung este să înveți schiul de tură, atunci este esențial ca mai întâi să știi să schiezi offpiste – pe zăpada naturală din afara pârtiilor amenajate.
În cadrul cursurilor de pregătire, participanții vor învăța tehnicile necesare pentru a schia în zăpadă naturală, indiferent de tipul și consistența ei. De asemenea, se va discuta pe larg despre riscurile specific muntelui de iarnă și mai ales despre avalanșe.
Ce zici ai ieși din zona ta de confort și să încerci o aventură de o zi pe una din pistele de la noi din țară? Rămâi aproape ca să aflii care sunt acestea…
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii mele de Facebook BE FREE BE ZEN sau să-mi urmezi pagina de Instagram AICI și să-l Distribui mai departe! Mulțumesc cu recunoștință! 🙂
Surse: skypassmagazine.ro, euroski.ro., wintertour.ro, adventureguide.ro, rucksack.ro, yandex.ru, shutterstock.com