Să vă spun un mic secret: îmi plac mult Filmele Frumoase, Inedite, Inteligente, cu mult Suspans și mult Imprevizibil. 🙂 Și vreau să împărtășesc cu voi pe cele mai favorite ce le-am vizionat în decursul timpului.

De aceea, încep această serie de recenzii, despre filme Spirituale și de Călătorii, cu promisiunea să vă aduc doar filmele cele mai interesante de pe planetă…

Atunci când privești un film captivant, fără să vrei intri și tu în decor, ești Acolo printre personaje, simți și gândești totul ca și cum te-ai afla în mijlocul lor. La un nivel subtil, chiar te identifici cu personajul principal și trăiești intens fiecare clipă alături de el. De asta NE PLAC FILMELE! Nu-i așa? 🙂 Așadar, să-i dăm drumul…

Am ales să încep cu acest film genial, VIAȚA LUI PI, din câteva motive: fiindcă este atât spiritual cât și de călătorii, dar este și un film uluitor, cu scene amețitoare pline de suspans, iar pe alocuri emoționant până la lacrimi. De asemenea, l-am ales, tocmai fiindcă este despre Viață în general și în special despre Viața unui om simplu ca oricare din noi, ce ajunge prin anumite împrejurări în situații limită, într-o Călătorie uimitoare, să devină un adevărat Model, de supraviețuire prin credința în Dumnezeu, în condiții aproape incredibile.

De fapt, ar fi fost foarte potrivit ca filmul să se numească SUPRAVIEȚUITORUL.

Despre scriitor și regizorul filmului

Scriitorul -Yann Martel

Pentru scriitorul Yann Martel a fost o experiență euforică să asiste la ecranizarea cărții lui publicată în 2001 care, după cum precizează el, a fost tradusă în 42 de limbi.

Pentru mine, ecranizarea cărții e ca o traducere într-o a 43-a limbă. Limbajul cinematografic e universal. Sunt încântat de această ‘traducere’ a poveștii mele”.

Martel, el însuși un admirator fidel al filmelor lui Lee, adaugă: ”Ang a fost alegerea perfectă, fiindcă face filme cu un impact emoțional puternic. Proiectele lui merg de la filme de mică anvergură, cu o atmosferă intimă, până la producții spectaculoase.”

Regizorul filmului – Ang Lee

Regizorul Ang Lee s-a întrecut pe sine, a regizat un film pe care mulți îl considerau imposibil de filmat și a dat naștere unei capodopere vizuale, plină de însemnătate, filosofie, misticism și mai presus de toate, forța cinematografică așa cum nimeni altcineva n-a reușit în 2012.

Viața lui Pi este o poveste impresionantă despre suprviețuire, acceptare și prietenie, care demonstrează că în mâna unui regizor artist, orice poveste aparent de nefilmat poate fi transformată într-o capodoperă. Ang Lee ține în frâu povestea până la sfârșit ca și cum el ar fi scris-o. Se vede de departe că povestea scrisă de Martel l-a impresionat total pe regizorul asiatic, iar Lee oferă cel mai bun film din cariera sa de regizor.

VIAȚA LUI PI e o parabolă despre credință, la o scară foarte mare”, adaugă Lee. „În multe privințe, e un film despre valoarea poveștilor și despre valoarea împărtășirii poveștilor.”

Premiile ”Globul de Aur”

Scenariul construieşte imagini spectaculoase pe muzica lui Mychael Danna, premiat cu un Glob de Aur la categoria ”Cea mai bună coloană sonoră”.

Premiile Oscar – 4 Premii castigate :

  • Cea mai bună imagine
  • Cea mai bună coloană sonoră
  • Cele mai bune efecte vizuale
  • Cel mai bun regizor (Ang Lee)

Câteva rânduri despre poveste…

Acțiunea filmului începe în Canada de azi, cu dialogul între un indian de 45-50 de ani și un tânăr scriitor canadian lipsit de inspirație, în căutarea unei povești interesante. Astfel indianul, un om aparent banal, îi spune povestea vieții sale, ce are într-adevăr puterea de a ne inspira credința în Dumnezeu.

Născut pe frumoasa rivieră franceză a Indiei în anii ’70, un copil cu numele Piscine Molitor Patel, prescurtat Pi, are o copilărie agitată, cu întâmplări inevitabile, ce pendulează între școală, Grădina Zoologică a părinților, peisajul exotic Indian, plantații de ceai, biserici catolice și moschei musulmane, experiențe ce se dovedesc a fi foarte utile în încercările intense la care avea să-l supună Destinul pe acest băiat simplu, fragil, dar inimos.

Băiatul devenit adolescent, printr-o împrejurare neașteptată s-a trezit brusc în mijlocul Oceanului Pacific, plutind la voia întâmplării singur într-o simplă barcă, în compania unor creaturi aproximativ norocoase: o zebră cu piciorul rupt, un urangutan amuzant, o hienă isterică și un fioros tigru bengalez.

Vă puteți închipui și singuri ce a urmat apoi în acea barcă, sau puteți viziona întreaga poveste la televizor, duminică seara pe PROTV…

Cu adevărat impresionant, filmul excelent realizat, conține în prima parte momente amuzante din copilăria lui Pi, iar în partea a doua, scene uluitoare de neuitat, mai ales cele din Oceanul Pacific: scufundarea unui vapor imens în timpul unei furtuni puternice, lupta pentru supraviețuire într-o barcă a unui om cu un tigru fioros, peisaje mirifice ale oceanului, stoluri de pești zburători, vietăți luminoase din apa mării în noaptea adâncă, frumusețea ireală a boltei înstelate, insula carnivoră plutitoare cu cap de om și alte elucubrații fantasmagorice pe care le veți savura din plin…

Lupta cu tigrul bengalez
Stoluri de pești zburători
Vietăți luminoase în apa oceanului
O imensă apariție neașteptată din adâncul oceanului…

Însă mai presus de toate, VIAȚA LUI PI este în esență un film inițiatic, în care putem vedea cum Mâna Divină îl scapă de la moarte miraculos în repetate rânduri, datorită Credinței lui.

Încă din copilărie, pe lângă religia hindusă, fiind dornic de cunoaștere, Pi află de la un preot catolic despre mântuirea ce o primim prin Fiul lui Dumnezeu Iisus Christos, apoi află despre Allah într-o moschee musulmană și realizează că indiferent de religie, există un singur Dumnezeu.

Astfel, această conștientizare îl pune în conexiune cu Divinitatea, aducându-i salvarea de orice pericol și transformarea uimitoare dintr-un băiat fricos, fragil, dar cu o inimă curată, într-un supraviețuitor puternic și curajos, capabil să-l înfrunte chiar și pe tigru cu mâinile goale.

Filmul ne arată că în orice moment din viață, chiar dacă un om a pierdut tot ce avea, chiar în cele mai critice momente, este esențial pentru el să-și păstreze credința în Dumnezeu, care îl poate salva oricând din orice situații aparent fără ieșire.

Dimensiunea spirituală a filmului este subtilă și profundă, încă de la început prin incursiunea în mitologia hindusă, printre zeități ca Vishnu, Krishna, Shiva, Ganesha, sau Hanuman și până la sfârșit, când indianul încheie povestea și aceeași Divinitate îi dă ocazia omului să aleagă chiar și varianta de final a filmului.

Și acum vine întrebarea întrebătoare: Voi ce variantă de final preferați ? A sau B ?

Vestea bună este că PROTV-ul s-a gândit la cei care nu au văzut încă filmul și îl rulează chiar mâine seară, adică Duminică 17 Decembrie la orele 20:30. 

 Vizionare plăcută! 🙂

 

(Visited 2.766 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!