Proiectul „Hai la țară!” sau despre cum știu basarabenii să își valorifice potențialul turistic
Interesul cetățenilor din România pentru obiectivele turistice din stânga Prutului este tot mai mare cu fiecare an, conform unor surse statistice oferite de Chișinău. Cu atât mai mult, în contextul Centenarului și având în vedere eforturile recente de cunoașterea reciprocă a celor două state românești prin participarea sectorului public, civic și privat la diferite evenimente, festivaluri, activități, proiecte de business, atenția publicului din România este oarecum atras de ceea ce poate oferi Basarabia la ziua de azi. Analizând evoluția sectorului turistic, constatăm că basarabenii se arată destul de ingenioși, încercând să valorifice, prin eforturi combinate, toate resursele de care dispun. Și așa cum Republica Moldova este considerată o țară agrară, mai nou, au pus accent pe dezvoltarea turismului rural, ca mijloc de a redescoperi autenticul și de a-i monetiza valoarea.
Un turism la început de cale
Puțini sunt cei care cunosc că tărâmurile Republicii Moldova abundă în peisaje pitorești, vinării și beciuri subterane ce înregistrează recorduri mondiale, minunate locuri cu însemnătate istorică locală și internațională, mănăstiri rupestre, cimitire evreiești și armenești vechi de sute de ani, specii rare de animale și păsări. Localitățile mici și-au păstrat spiritul românesc, iar datinile încă sunt în capul mesei la fiecare sărbătoare. Ochii turiștilor europeni se pot bucura de autenticitate și pitoresc, iar haznaua țării sau a firmelor private – de banii lăsați de vizitatori. Mânat de acest motiv, Alexandru Guțaga, un tânăr din Republica Moldova, a pus pe picioare proiectul „Hai la țară!”, unic și inovativ, dar cu rezultate remarcabile în doar câțiva ani.
Un proiect care atrage oaspeții în sate
„Hai la țară” este un proiect care, prin intermediul unei platforme online, ajută să conecteze casele din satele Moldovei cu persoanele care vor să călătorească prin Moldova. Opțiunile de cazare sunt numeroase, iar farmecul constă în faptul că gazdele sunt oameni simpli, de la țară, care își împart acoperișul și oferă ospitalitate turiștilor ce doresc să afle Moldova autentică. Astfel, turiștii explorează locuri noi, iar sătenii câștigă un ban în plus pe lângă venitul lor de bază.
Serviciile oferite de localnici sunt modeste, punând accent pe farmecul tradiționalului: casa mare, covoare țesute la război, costume naționale, animale crescute în curte, produse ecologice. Totuși, casele care sunt acceptate în program trebuie să fie dotate cu apă caldă, baie în casă, căldură. În prețul extrem de mic pentru cazare este inclus și un mic dejun. Nu sunt acoperite însă serviciile de spălătorie și călcare a hainelor, transport pentru turiști sau reparație a macbook-urilor, laptop-urilor, telefoanelor sau orice alt tip de tehnologie. Nici livrarea produselor sau serviciilor nu este asigurată peste tot în sate, iar în unele localități este deficitară și acoperirea cu rețea de telefonie mobilă.
Reprezentanții sectorului turistic, dar și autorul proiectului amintit mai sus consideră că Republica Moldova are potențial mare dintr-o triplă perspectivă: ce e de văzut, ce e de făcut și ce e de învățat. Pe site-ul proiectului www.hailatara.md există și oportunitatea de a selecta și activități sau trasee concrete. Aceste liste sunt concepute chiar de localnici, care știu cel mai bine potențialul propriei localități. Programul propune turiștilor plimbări cu barca sau caiacul, trasee pentru bicicliști, zboruri cu parapanta, hipism, trasee culinare, excursii prin clădiri și infrastructură sovietică și multe alte oportunități inedite.
Surse:
https://mobiasbanca.md/150-de-moldoveni/Alex-Gutaga
https://www.ziarulnational.md/proiect-hai-la-tara/
http://diez.md/2015/07/24/alex-gutsaga-despre-proiectul-hai-la-tara-la-noi-strainii-s-au-simtit-oaspeti-nu-turisti/
2 Comments
Really nice blog and beautiful pictures would love to visit that places once.
Thank you very much! You’re welcome! 🙂