Jocurile video sunt varianta virtuală a jocurilor de societate. Cine nu îşi aduce aminte de Super Mario sau Prepelix? Fiecare dintre noi s-a relaxat mai mult decât o dată la un joc video. Astăzi, aceste jocuri au o grafică complexă, internetul fiind un suport care le permite milioanelor de jucători să se conecteze în timp real în mediul online. De asemenea, aceste jocuri au în spate povești foarte captivante.
Câteva avantaje și dezavantaje pentru jucători:
-
Dezvoltă anumite competențe
Anumite jocuri pot stimula și dezvolta o gândire strategică prin diferite elemente. De la cele mai simple jocuri virtuale știute de toată lumea precum sudoku, șah sau puzzle până la jocuri legendare, ne putem antrena anumite abilități de strategie și logică.
-
Te țin mai multe ore pe scaun
Sunt anumite jocuri în special cele cu mai mulți jucători care ne pot ține mai multe ore pe scaun. Deși suntem conectați cu oameni care au aceleași interese ca și noi, acestea pot crea dependență. Important este să știm să ne impunem anumite limite pentru a ne menține în formă.
-
Reduc stresul
Jocurile pot reduce stresul, deoarece ne centrăm mai ușor pe frustrările și stările noastre din acele momente. Jocurile ne pot ține creierul activ, dar și atent, astfel ne deconectăm de cotidian și nu ne mai gândim la toate lucrurile care ne deranjează.
-
Te conectezi cu copilul din interior
Jocurile îi motivează pe oameni să vadă valoarea jocului și le permite să se conecteze cu copilul din interiorul lor.
-
Socializare
Jocurile pe calculator sau mai nou pe telefon sau tabletă poti fi un bun liant social. Acestea sunt distractive și pot reprezenta o modalitate interactivă de a ne petrece timpul cu prietenii virtual. Sunt nenumărate jocuri în mediul online prin care putem cunoaște oameni noi și putem socializa.
-
Pot cauza anumite probleme
Orele prelungite în fața calculatorului sau a televizorului ne pot afecta prin stări de oboseală, dureri de spate și de ochi. Pentru a evita acestea, este indicat să petrecem timpul în fața calculatorului, telefonului, tabletei într-un mod cât mai echilibrat.
Apariția jocului PREPELIX – o mică istorie
Jocul Prepelix apare pentru prima dată în Germania în 1998. În 2000, pe monitoarele românilor apărea prima prepeliță. Ea avea să stea acolo maximum 3 secunde, până când iscusitul vânător urban avea să o doboare și astfel să fie prins într-un joc de care cu greu s-a mai desprins.
Noul produs lansat pe piața europeană avea numele “Moorhuhn 2 – vânătoarea merge mai departe”.
Echipa Phenomedia a creat atunci un adevărat fenomen în materie de jocuri pe PC. La scurt timp de la lansarea sa, PREPELIX a devenit viral; majoritatea românilor ce dețineau atunci un calculator îl aveau instalat, petrecând mult timp jucându-l și doborând recorduri. Eu îl numesc ”jocul copilăriei mele”, îmi aduc aminte cu mare drag cât trăgeam ca să am un punctaj mare și să ajung pe vârf, dar nu prea aveam răbdare și mă lăsam păgubașă.
Industria jocurilor s-a dezvoltat și în România iar Prepelix a fost înlocuit cu alte jocuri mult mai cunoscute. Cu toate acestea, eu am rămas cu nostalgia vremurilor în care mă înarmam cu voie bună și ieșeam la vânătoare de prepelițe. 18 ani mai târziu, prepelițele revin în viețile românilor printr-un joc PREPELIX adaptat tehnologiei actuale, gândit special pentru mobil. Prepelix nu a făcut excepție de la trend în România și în Republica Moldova devenind primul joc viral local.
Pentru cei care nu cunosc, Prepelix este de fapt un film de acțiune și suspans. Acțiune pentru noi, cei care avem o pușcă de mare calibru, și suspans pentru prepelicși, cei care zboară în toate direcțiile pentru a scăpa de gloanțe. Din păcate pentru prepelicși, aceștia nu pot fi iertați și lăsați să zboare în voia lor, pentru că vânarea lor ne aduce puncte. “Headshot-ul”, adică țintirea spre cap este și aici un obiectiv prioritar, orice prepelix care beneficiază de headshot ne oferă în schimb 25 de puncte, în timp ce un prepelix care este lovit în alte părți ale corpului ne aduce doar 5 sau 10 puncte.
Prepelix în zilele noastre
Pentru nostalgici, dar şi pentru cei care vor să se relaxeze cu un joc amuzant, haioasele prepeliţe îşi fac din nou apariţia după 18 ani, îndemnându-te să-ţi foloseşti talentul pentru a le vâna şi a doborî recorduri.
PREPELIX revine cu o grafică modernă şi funcţionalităţi adaptate la noile tehnologii. Este un JOC MOBIL disponibil pe telefon deștept al fiecărui utilizator şi poate fi jucat în varianta PANO (360°) sau VR (folosind o pereche de ochelari cardboard).
Este un joc pentru toate vârstele şi oricine poate deveni vânător de prepeliţe, atât timp cât are peste 5 ani, vârsta minimă recomandată. Are o dificultate mică spre medie, dar un grad de distracţie foarte ridicat. În afară de confruntarea directă cu prepeliţele, vânătorii trebuie să mai descopere şi alte obiecte sau acţiuni ce le vor aduce puncte în plus și îi vor ajuta să cucerească primul loc în tabela de scor globală, acolo unde concurează cu toți jucătorii PREPELIX PANO şi PREPELIX VR.
Varianta demo de JOC PREPELIX PANO pe mobil și tabletă este disponibilă în mod gratuit. Iar vânătorii care vor mai mult pot avea acces full la cele două versiuni ale jocului, dacă le cumpară din GooglePlay sau AppStore.
JOC PREPELIX PANO într-o formă avansată
Într-o zi fiind la vărul meu, îl întreb pe el, fiind un maniac al jocurilor pe calculator:
– Ce joc a mai apărut nou la mașini?
– NFS, GTA, FlatOut 2, toate în varianta 3D. Dar mai nou îmi place Prepelix Pano, ai auzit de el?
– Ba da, dar nu se numește simplu Prepelix? că eu așa îl știu.
– Nu, acum se numește și PANO pentru că acum ai acces la câmpul de vânătoare în toate direcțiile, la 360°, așa că îți va fi mult mai ușor să împuști prepelițele și să dobori recorduri. Controlezi ținta folosind degetul. Trăgaciul este automat, dacă stai o secundă deasupra țintei.
– Ahh, am înțeles. Și câte prepelițe ai împușcat ?
– ”Headshot-ul” este și aici un obiectiv prioritar, orice prepelix care beneficiază de headshot ne oferă în contrapartidă 25 de puncte, în timp ce un prepelix care este lovit în alte părți ale corpului ne aduce 5 sau 10 puncte. Am ajuns și la 1000 de puncte, dar am tras mult să ajung aici.
– Bravo, te pricepi nu glumă!
– Vrei să încerci? mă întreba curios vărul meu.
– Aș încerca, dar… n-am mai jucat de mulți ani. Știi expresia ”joc copii”?
– Nu.
– Jucând acest joc te poți conecta cu copilul din tine.
– Păi ce mai aștepți, hai să vedem! Tu ai pe telefon Google Play?
– Da, am, dar nu mai am spațiu pe telefon.
– Ia tableta mea și hai să o descărcăm încă o dată să vezi ce simplu e. Pe urmă îți alegeți o poreclă și o treci în chenar.
– BeZEN. Gata!
– Atât mai vreau să îți zic, să îți setezi nivelul de a trage aproape sau departe, viteza camerei și controlul inversat să fie DA ca să mergi în sens corect nu învers.
– OK, am înțeles mecanismul, să-i dăm drumul!
Tensiunea plutește în aer. Cerul parcă vestește Apocalipsa. Copacii nemișcați ascund mistere. Îmi încarc pușca și aștept. Sunt pregătită să vină inamicul! Prima prepeliță apare agale. Este mare, este apetisantă și este fix în bătaia puștii. Poc!
– Gata, e oficial! De acum ești declarat o vânătoare pricepută! Dar nu-ți savura încă victoria! Bătălia abia a început. Prima prepeliță nu a fost decât o momeală. Urmează altele și altele, năvălesc din toate părțile, cu mare tact și strategie. Sunt bine antrenate, ca soldații. Ține-te tare pe poziție! Șterge-ți picătura de sudoare de pe tâmplă! Rămâi concentrată!
– Haide că poți, poți să faci față! îmi ziceam în sinea mea.
– Uite deja ai făcut primii tăi 350 de puncte. Bravo!
– Vai, mulțumesc, dar îmi cam dă bătăi de cap!
– Hai, mai încearcă, ești curajoasă te știu!
– Bine, fie hai să continuăm!
Și așa am ajuns la 435 de puncte.
– Uite te afli într-un clasament pe site. Ia uită-te!
– Cine eu?
– Da, tu, felicitări! Știam eu că vei reuși!
– Mulțumesc, Andrei că m-ai susținut!
Așa am reușit să îmi aduc aminte jocul copilăriei mele, dar într-o formă mult mai avansată, cu o tehnologie mult mai bună și performantă.
Tu ce joc din copilărie îți aduci aminte cu mare drag? Lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu.
*Acest articol a fost scris pentru Proba 13 a competiției Spring SuperBlog 2018, Sponsor : PHENOMEDIA IRIS 4D SRL
Surse: prepelix.ro, Facebook Prepelix, jocuri-kids.ro,mrcacadu.ro