Tunelul Timpului de la Castelul Bran, deschis pentru prima dată pentru turiști

Scara secretă din Bran, sursa foto: nchsbands.info

Administratorii Castelului Bran anunță o nouă atracție : Tunelul Timpului, tunelul secret al Reginei Maria, de la 1 iulie 2018. Tunelul a fost construit acum 80 de ani, reconstruirea cabinei de lift, restaurarea puțului şi a tunelului au costat aproape un milion de euro.

A fost construit în anul 1930, la ordinul Reginei Maria, pentru a ușura parcurgerea de către regina bolnavă a drumului dintre castel și parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorul căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reședinței. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească, potrivit Adevărul.

Sursa foto: libertatea.ro

Astfel, Tunelul Secret urmează să devină un veritabil Tunel al Timpului. Vei putea urca din 1 iulie într-un lift cu o capacitate de șase persoane, vei coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vei putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal.

Traversarea tunelului va fi o adevărată experiență multimedia. De-a lungul său vor mai fi multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377 și până astăzi.

Sursa foto : bizbrasov.ro

După cinci ani de căutări şi încercări şi după un an de uriaşe eforturi umane şi financiare, Tunelul Timpului, la Castelul Bran, a devenit realitate. În el am zidit inteligenţă, viziune, pasiune, tehnologie, inovaţie şi forţă brută pentru a-l transforma într-un spectacol multimedia unic în peisajul muzeal european. Va fi un show unic. Pornirea va fi din curtea interioară”, a declarat, Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran.

Vizitarea tunelului nu va fi inclusă în prețul biletului de intrare la Castel. Tariful pentru parcurgerea tunelului urmează să fie stabilit până la data inaugurării.

”Va fi bilet separat, pentru că liftul are o capacitate limitată. Avem şi zile în august când vin peste 6.000 de vizitatori şi nu o să putem să-i includem pe toţi în tur şi atunci trebuie să vedem exact care va fi capacitatea pe oră, care vor fi solicitările. Din curtea interioară se urcă într-un lift, se coboară cu liftul, apoi se merge pe o galerie orizontală care se termină într-un dom cu magazine. Fiind lift şi în galeria aceasta se întâmplă nişte lucruri, s-a lucrat la partea de media, vor fi nişte panouri, se fac probe, va fi un show multimedia”, a mai declarat Bogdana Balmuş.

Pe 25 iunie vor fi prezentate toate detaliile legate de deschiderea Tunelului Timpului, în cadrul unei întâlniri la care sunt aşteptaţi arhiducele Dominic de Habsburg, constructorii care s-au ocupat de restaurarea tunelului şi arhitecţii.

Casa de Ceai a Reginei Maria deschis anul trecut

Casa de Ceai a Reginei Maria, sursa : stejarmasiv.ro

Casa de Ceai a Reginei Maria datează de la 1920 și se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la inițiativa Reginei Maria și aici se servea ceaiul în fiecare zi. A fost refăcută, transformată în cafenea și a devenit un loc de relaxare unde poți sta la o cafea în căsuța în care cu aproape un secol stăteau la o șuetă capetele încoronate ale României. Terasa în aer liber are capacitate de 150 de locuri.

Dacă vrei să vizitezi Castelul Bran, acum poți vedea 23 de camere, număr dublu față de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Aici găsești costumul popular preferat al Reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale Regelui Ferdinand, dar şi cartea de oaspeţi a Reginei Maria şi a Principesei Ileana, care au aparţinut familiei regale.

Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei.

Istoria Castelului Bran

Sursa foto : arhiva personală

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de a construi pe banii oamenilor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395, când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cărţii lui Bram Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimos în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran Reginei Maria ca recunoştinţă pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobileze, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate. 

Pentru o plimbare de weekend îți recomand să vizitezi Castelul Bran și să cobori cu liftul din 1 iulie, ca să vezi tunelul secret al Reginei Maria.

Sursa foto : arhiva personală

Poți să îmi lași într-un comentariu impresiile tale despre castel. Sunt curioasă ce alte secrete ai mai descoperit în Tunelul Timpului.

Ca să rămâi mereu informat cu toate noutățile ce ți le-am pregătit, te invit să urmărești, dacă încă nu ai făcut, pagina de Facebook Be Free Be Zen, contul de Instagram, Twitter și să te alături grupului pe Facebook Top 10 Love 2 Travel Club.

Sursa : adevarul.ro, brasovromania.net, citynews.ro, mediafax.ro

(Visited 1.212 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!