Noaptea muzeelor 2018 – Sărbătoarea europeană a muzeelor
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 14-a ediţie. Ziua Internațională a Muzeelor este o sărbătoare cu o lungă tradiție în întreaga lume, organizată pentru prima dată în 1977.
Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte pe 18 mai.
Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 19 mai.
”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, declara Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, doamna Audrey Azoulay.
Noaptea muzeelor 2018 în România
În România evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.
Anul acesta peste 150 de instituții din toată țara participă la Noaptea Muzeelor. Muzeul este principalul agregator al serii, deși în cadrul evenimentului se adaugă și alte tipuri de organizații participante, toate acestea având drept rezultat o noapte caracterizată prin creativitate, intervenții artistice experiment, inovații ale diferitelor forme de exprimare vizuală și curatorială.
Noaptea Muzeelor este acea zi din an în care poți vizita o mare parte dintre muzee în mod gratuit. Ediția din acest an 2018 are loc sâmbătă, pe 19 mai.
Am pregătit pentru voi câteva recomandări pentru cei care vor face această noapte albă în Brașov, București și de ce nu în toată țara. Anul acesta Noaptea Muzeelor vine cu evenimente și aplicații special organizate cu această ocazie. Astfel, cum bine știți, muzeele vă așteaptă oricând cu brațele deschise! 🙂
Recomandări – Noaptea Muzeelor în Brașov și județul Brașov
În Brașov vor fi deschise 5 muzee până noaptea târziu.
1. Muzeul Junilor
Expoziția Junii din Șcheii Brasovului și Brașovul vechi
Expoziția urmărește aducerea în atenția publicului brașovean a portului vechii comunități românești brașovene, prin prezentarea celor două tipuri de costum tradițional: așa-numitele haine românești și costumul național – păstrate până în zilele noastre de Junii din Șcheii Brașovului. În expoziție este prezentat portul specific fiecărei societăţi de juni şi a tradiţiilor celor şapte cete de Juni.
Vizitatorii vor putea admira şi o replică a unui cal în mărime naturală, pregătit de paradă, echipat cu toate accesoriile cu care junii îşi împodobesc caii în ziua de Călări: şalanguri din piele cu ciucuri tricolor, valtrap, căpăstru, frâu, şa etc. Obiectele provin din colecţii private ale locuitorilor din Schei şi de la membri ai Uniunii Junilor.
Ghidajul în Muzeul Casa Junilor va fi asigurat de juni din diverse cete si de fete din Șcheii Brașovului, toți ghizii vor fi înveșmântați în portul tradițional, considerat cel mai frumos și mai bogat costum românesc din Transilvania. În sala de conferințe vor avea loc video proiecții cu filme documentare despre tradițiile și jocurile strămoșești din Șcheii Brașovului.
Acces: gratuit
Orar: 18.00-24.00
Adresă: str. Prundului nr. 1, Brașov, jud Brașov
2. Muzeul de Artă Brașov
Între orele 18.00 – 24.00 va putea fi vizitată Galeria Naţională a Muzeului de Artă şi expoziţia temporară „Centenarul femeilor din arta românească”.
Vizitatorii care vor trece pragul muzeului vor avea prilejul, prin intermediul a două panouri, să se fotografieze în postura unor patricieni brașoveni din secolul XVIII.
Accesul în muzeu este permis până la ora 23.30. Intrare gratuită pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani. Taxă de intrare adulți: 1 leu.
Orar: 18.00-23.30
Adresă: Bulevardul Eroilor 21, Brașov
Mai multe informații despre muzeu găsiți pe pagina de Facebook Muzeul de Artă Brașov, în eveniment AICI.
3. Casa Mureșenilor Brașov
18.00-24.00: Vizită expoziție permanentă – „Istoria familiei Mureșianu”
Vizită expoziție temporară – „Arta din tranșee. Fenomenul Trench Art”
18.30-19.18: Atelier educațional cu Ioana Duică
20.30-21.00: Recital nai și chitară
21.00-23.00: Alternative Hours cu DJ Alexander Silvermountain
22.00-23.00: Recital instrumental cu cvartetul Fortissimi
Între orele 19.18-20.18 activitățile cultural artistice vor fi întrerupte în semn de respect față de sacrificiul generației care ne-a acordat posibilitatea să celebrăm Centenarul României Unite.
Acces: gratuit
Orar: 18.00 – 00.00
Adresă: Piața Sfatului nr. 25
Detalii pe site-ul muzeului.
4. Casa Ștefan Baciu Brașov
18.00-24.00: Vizită expoziția temporară „Ștefan Baciu” din cadrul proiectului cultural „ROMÂNIA E ACASĂ”. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati.
21.00-22.00: Recital de muzică medievală cu Grupul Terra Alba din Brașov
20.30-23.30: Poezie Vie: Performance durațional cu Anamaria Guguian
Acces: gratuit
Orar: 18.00 – 00.00
Adresă: strada Gh. Baiulescu nr. 9
5. Muzeul de Etnografie Brașov
Muzeul de Etnografie Brașov oferă vizitatorilor un program inedit cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, 2018.
În primul rând, muzeul asociază acest eveniment european, cu celebrarea Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, ajuns la a XXIV-a ediție, Muzeul de Etnografie Brașov fiind singurul muzeu din România partener al Federației Morilor din Franța care a inițiat acest tip de eveniment. La ediția din acest an, Muzeul de Etnografie Brașov aduce în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane, invitându-vă să urmăriți un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentând locul unde au funcționat numărul impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satulung, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik.
Totodată, în cadrul Nopții muzeelor, veți avea posibilitatea să vizitați noua expoziție permanentă Memoria fibrelor textile: de la împletitul manual la tricotajul mecanic, însoțită de reconstituiri inedite de tehnici de împletit, o ocazie în care puteți afla cum împleteau șcheienii găitanele la troaca cu ciocănele dar și alte tehnici precum, împletitul pe ramă, dantela cu ciocănele, tehnica macrameului sau broderia pe tul și file. De asemenea, în intervalul orar 19.30 – 21.00 se va desfășura Atelierul de împletit găitane în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare, în cadrul căruia puteți experimenta această tehnică împletind un șnur cu scop decorativ.
Adresa: Muzeul de Etnografie Brașov, Bd. Eroilor nr. 21 A
Program: 18.00 – 23.00
Intrare gratuită pentru copiii până la vârsta de 14 ani
Taxă de intrare adulți: 1 leu, sub forma unei vederi
Alte informații găsiți pe pagina evenimentului AICI.
Sinaia
Castelul Știrbey – Muzeul Sinaia
Castelul Știrbey – Muzeul Sinaia te așteaptă să scrii, în acorduri muzicale, o nouă filă din povestea ta, retrăind prin oglinda timpului farmecul întâlnirilor marilor aristocrați.
Doar aici poți observa cum timpul a înghețat farmecul celei mai feerice perioade și a îmbinat cu stil rafinamentul modern cu elementele arhitecturale de stil romantic.
Poveștile prinse în zidurile castelului te vor duce cu gândul la balurile aristocrației, la inimile furate la ceas de seară și la întâlnirile ce decideau destinul întregii țări. Zidurile pot păstra și povestea ta dacă alegi să petreci Noaptea Muzeelor în sălile Castelului Știrbey.
Pentru Noaptea Muzeelor vă sunt pregătite și o expoziție surpriză ce vă va face să trăiți începutul secolului al XIX lea, prin tehnologia momentului.
Urmăriți filmulețul de mai jos pentru a vedea o scurtă prezentare a Castelului.
Castelul Stirbey – First place to go!
#castelulstirbey #muzeulsinaia #cafeneauastirbey #spatiidecazare
Publicată de Castelul Stirbey Sinaia pe 25 Aprilie 2018
Doriți să descoperiți singuri Castelul Știrbey? Explorați-l prin aplicația Questo. Răspundeți la ghicitori și veți afla întreaga poveste ce stă ascunsă în zidurile castelului.
Adresa: Str. Carol I, nr. 28 (Aleea Serei, în spatele hotelului New Montana)
Program : 19:00- 02.00
Acces : gratuit
Alte detalii despre eveniment AICI.
București
10 Povești neștiute din muzeele bucureștene reflectate în câteva mini documentare narate de actrița Maia Morgenstern
Muzeul Național al Țăranului Român
Puteți să vizitați expoziția temporară AȘA VĂZUT-A ZAHARIA, să ascultați povești etnologice rostite de Șerban Anghelescu, să vedeți multe filme documentare și să vă bucurați de muzica interpretată de Taraful lui Sandorica din Soporu de Câmpie.
Povești neștiute ale muzeelor – Muzeul Național al Țăranului Român
Timp de 10 zile, începând cu 7 mai, pe TVR, puteți urmări 10 minidocumentare despre poveștile mai puțin cunoscute ale muzeelor. Primul documentar a fost despre Muzeul Național al Țăranului.
Publicată de Noaptea muzeelor pe 9 Mai 2018
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Muzeul a pregătit pentru Noaptea Muzeelor o serie de activități care includ expoziții temporare, proiecții de filme documentare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Ccunoscuta actriță Maia Morgenstern și Despina Hașegan vă spun o poveste despre Muzeul Hărților și una dintre cele mai valoroase hărți ale sale, „Cursul Dunării”, realizată de marele cartograf francez Nicolas Sanson în anul 1693:
Muzeul Hărților – poveste pentru Noaptea Muzeelor 2018
💫😊 Un video scurt, de numai 5 minute, în care cunoscuta actriță Maia Morgenstern și colega noastră Despina Hașegan vă spun o poveste despre Muzeul Hărților și una dintre cele mai valoroase hărți ale sale, „Cursul Dunării”, realizată de marele cartograf francez Nicolas Sanson în anul 1693:#video #poveste #muzeu #harta #MuzeulHartilor #Bucuresti #NoapteaMuzeelor2018
Publicată de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi pe 18 Mai 2018
Muzeul Național de Artă al României
În curtea muzeului și la Parterul Galeriei Naționale vor fi organizate, cu concursul studenților de la Universitatea Națională de Arte, ateliere de modelaj și mulaj, de desen după tablouri și după model, dedicate copiilor, tinerilor și adulților.
La Muzeul Național de Artă al României există o galerie orientală încă nedeschisă publicului. Aflați care în video-ul de mai jos:
Povești neștiute ale muzeelor – Muzeul Național de Artă al României
Știați că la Muzeul Național de Artă al României există o galerie orientală încă nedeschisă publicului? Aflați și alte lucruri neștiute urmărind minidocumentarul despre MNAR. #NoapteaMuzeelor #muzee #povestinestiute
Publicată de Noaptea muzeelor pe 11 Mai 2018
Muzeul Național al Literaturii Române
Muzeul Național al Literaturii Române, un muzeu interactiv, plin de elemente inedite.
Povești neștiute ale Muzeelor – Muzeul Național al Literaturii Române
Seria noastră de minidocumentare despre viața neștiută a muzeelor continuă cu Muzeul Național al Literaturii Române, un muzeu interactiv, plin de elemente inedite. Să le descoperim!#Noapteamuzeelor #povestinestiute #muzee
Publicată de Noaptea muzeelor pe 11 Mai 2018
Palatul Mogoșoaia
Sunteți invitați să descoperiți povestea interesantă a unui element din Palatul Mogoșoaia care trece neobservat publicului larg: o fereastră de alabastru cu adevărat fermecătoare în amiezile însorite de vară, dar și influența Marthei Bibescu asupra destinului acestui palat.
Povești neștiute ale muzeelor – Palatul Mogoșoaia
Dragii noștri prieteni, vă invităm să descoperiti povestea interesantă a unui element din Palatul Mogoșoaia care trece neobservat publicului larg: o fereastră de alabastru cu adevărat fermecătoare în amiezile însorite de vară, dar și influența Marthei Bibescu asupra destinului acestui palat. #NoapteaMuzeelor #povestinestiute #muzee
Publicată de Noaptea muzeelor pe 11 Mai 2018
Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Un muzeu mai puțin cunoscut: Centrul expozițional documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Dar, mai ales, se dorește să fiți purtați prin amintirile acestui loc. Ce a însemnat Arhitectura și Club A-ul pentru profesori, studenți și pentru întregul București? Puteți afla răspunsul în mini documentarul de mai jos.
Muzeul de Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Vă invităm să descoperiți un muzeu mai puțin cunoscut: Centrul expozițional documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu". Dar, mai ales, vrem să vă purtăm prin amintirile acestui loc. Ce a însemnat Arhitectura și Club A-ul pentru profesori, studenți și pentru întregul București?#NoapteaMuzeelor #minidocumentare #Poveștineștiutealemuzeelor #evenimentcultural
Publicată de Noaptea muzeelor pe 18 Mai 2018
Muzeul Național George Enescu
Puțini cunosc ultimii ani ai marelui compozitor și cum au fost aceștia, voi știați?
Dragilor, astăzi e ziua cea mare! Vă așteptăm să ne vizitați și să ne bucurăm împreună de marea ofertă de evenimente, făcute special pentru voi, de Noaptea Muzeelor! Și, dacă nu mai aveți răbdare până diseară, vă lăsăm ultimul mini-documentar din seria de 10 Povești neștiute ale muzeelor – Muzeul George Enescu! Puțini cunosc ultimii ani ai marelui compozitor și cum au fost aceștia, voi știați?#NoapteaMuzeelor #Poveștineștiutealemuzeelor #evenimenteculturale #minidocumentare
Publicată de Noaptea muzeelor pe 18 Mai 2018
Aplicația Questo oferă tururi interactive gratuite şi misiuni antrenante pentru toţi vizitatorii
Peste 30 de muzee din țară vor putea fi explorate prin tururi interactive, disponibile gratuit prin aplicația pe telefon Questo. Vizitatorii vor găsi în aplicație diferite misiuni antrenante și vor fi ghidați pas cu pas printre exponatele din muzee. Pe măsură ce rezolvă provocările din aplicație, puteți afla povești neștiute despre expoziții sau oamenii care au legătura cu acestea.
Claudiu, Alex şi Mihai au lucrat cu muzeografi şi arhitecţi din toată România și au creat această foarte utilă alicație.
”Spre exemplu, vizitatorii pot descoperi ce legătura există între Palatul Culturii din Iași si Suleiman Magnificul, iar la Cimitirul Bellu din București pot afla despre faptele celor care au făcut posibilă Marea Unire. Aceste povești și legende și alte câteva sute, pot fi descoperite în cele peste 30 de muzee participante prin tururile din aplicație. Mai mult, la Muzeul Antipa vizitatorii vor avea două tururi, dintre care primul poate fi parcurs chiar în timp ce așteaptă să intre în muzeu”, a declarat Claudiu Petria, fondatorul Questo.
Tot cu ajutorul telefonului, în noaptea muzeelor puteţi ajuta la crearea unei galerii de arte. Orice poză realizată în orice muzeu din ţară și încărcată pe Instagram, va fi proiectată în timp real pe ecrane imense amplasate într-o clădire din Piaţa Victoriei.
Lista muzeelor care se regăsesc în aplicație :
Asociația Moara de hârtie, Casa EDdeN, Casa Experimentelor, Casa Memorială Tudor Arghezi – Mărțișor, Castelul Bran, Cimitirul Bellu din București, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, MNAC, Muzeul de Artă din Sibiu, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Dunării de Jos, Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Palatul Culturii din Iași, Palatul Știrbey Sinaia.
Noaptea Muzeelor se desfășoară în toată țara.
Vă doresc noapte albă cu multă inspirație și fotografii reușite! 🙂
Dacă ți-a plăcut articolul, aș aprecia un Like și Share. Te invit să mă urmărești pe Facebook, pe Instagram și pe Twitter.