SHOPPING ȘI VIZITĂ LA ISTANBUL

Bizanț – Constantinopol – Istanbul, sursa: shutterstock.com

Așezat pe istmul ce face legătura dintre Europa și Asia, orașul celor două continente, de peste 3000 de ani neclintit străjer al Bosforului sub trei împărății, fiind inițial Bizanțul grecilor, apoi Constantinopolul romanilor, actualul Istanbul al turcilor deopotrivă antic și modern, exotic și exuberant, este unul din cele mai uimitoare și cosmopolite metropole ale lumii. Este cum s-ar zice “aceeași Mărie cu altă pălărie”.

Acum 4 ani, în luna noiembrie, luată un pic pe sus de mama și colegii ei de muncă, am avut parte de o surpriză plăcută, o rapidă și frumoasă călătorie în grup cu autocarul, prin aerul romantic al toamnei, călătorie ce includea trei zile fascinante în magicul Istanbul! Acest oraș aflat acolo unde se întâlnesc Occidentul cu Orientul, parcă se reinventează mereu și de fiecare dată ai ceva nou de văzut și de făcut. Am să vă povestesc despre experiența mea și m-aș bucura să îmi lăsați la comentarii impresiile voastre despre acest subiect! Să pornim la drum…

Istanbul noaptea, sursa : shutterstock

A fost un City Break memorabil, cu multă acțiune, aglomerație, agitație, istorie, biserici, cupole, minarete, ceva cultură, ceva artă, ziduri, poduri, alei, Bosfor, vapoare, zgârie-nori, mall-uri, parcuri, palmieri, dar mai interesant a fost Turul Special de seară cu autocarul prin imensa citadelă și mai cu seamă Shopping timp de trei zile, shopping dezlănțuit, fără milă și fără limite, fascinant și interminabil, mai mult seara, deoarece ziua se scurgea în goana noastră febrilă printre muzee, bazare, terase, cântare, turbane, lampioane și băi musulmane, bezele, cafele și multe perdele, catifele, narghilele, ciubuc și piftele, o groază de dulciuri, te pierzi printre ele, guzel, sarailie, nugat și piftie, halvale, cataif, baclavale, sarmale, paftale, rahat și curmale. O întreagă nebunie, ce mai! Culmea e când te gândești, că multe din astea le găsești și în dragul nostru București! Păi atunci de ce să mai mergi la Istanbul? Aaaaa… Iată DE CE.

Dacă tot am ajuns la Istanbul nu ne-am putut întoarce acasă fără să luăm parte la o petrecere turcească autentică, cu dansuri orientale, atmosferă vibrantă și mâncare tradițională. Am vizionat LIVE la restaurant, un spectacol tradițional luat direct din Sarayul Sultanului, cu muzică din aia enervantă, cât se poate de turcească, desigur cadâne și dansuri din buric… toți barbații au uitat de orice, erau numai ochi și urechi, la frumoasele cadâne Made in Turkey, sau poate că nu?… și nu mai conta nimic din jur, decât unduirea formelor ispititoare ale fascinantului Orient. Am avut parte de o seară turcească plină de momente artistice autentice și cu un concert de muzică ușoară pentru fiecare naționalitate în parte.

Acesta a fost un scurt rezumat derapant și delirant a excursiei fabuloase prin faimosul Istanbul…

CAZAREA în inima vestitului centru Laleli

Hotelul Ephesus 3* unde am fost cazați, sursa : hotelscombined.com

Despre cazare ce să vă zic, la ce aglomerație era… am fost norocoși că am găsit totuși camere libere și nu am dormit în gară sau pe bancă în parc… Just kidding 😉 Firește că aveam camere de hotel rezervate cu muuuuuult timp înainte. Am fost cazați la Hotel Ephesus 3*, chiar în inima vestitului centru Laleli.

Hotel Ephesus 3*, Istanbul, hartă, sursa: toBook.com

Contrar așteptărilor noastre, camera era destul de confortabilă, curată și cochetă, zonă liniștită în comparație cu vacarmul de peste drum… Hotelul are în dotare un excelent restaurant ce oferă din belșug preparate tradiționale și internaționale. Hotelul pune la dispoziția turiștilor și o zonă SPA cu sală fitness, saună, baie turcească, baie de aburi, fântână cu zăpadă.

Un alt avantaj fiind localizarea hotelului la aproximativ 15 minute de mers pe jos de principalele obiective turistice din orașul istoric: Sf. Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi, Marele Bazar și Bazilica Cisterne.

Așadar dragi hotelieri de la Ephesus aveți o BILA ALBĂ! Mulțumesc! Recomand cu drag!

Istanbul, această metropolă fascinantă, singurul oraș construit pe două continente, divizat la mijloc de strâmtoarea Bosfor. Este unul din marile orașe ale lumii unde poți vedea la un loc clădiri moderne occidentale alături de cele tradiționale orientale, un amestec efervescent de civilizații, culturi, obiceiuri și oameni diferiți. A fost numit de către Uniunea Europeană în anul 2010, Capitală a Culturii Europene. De la fondarea sa sub denumirea de Bizanț, în sec. VII î.C și până azi, Istanbulul a avut un rol important în istoria omenirii în această parte de lume, unde trei imperii s-au născut, unul din cenușa altuia, succesiv. Astăzi, populația sa de 14 milioane locuitori, îl așează între cele mai mari orașe ale lumii.

Bătrânul Istanbul este literalmente ticsit cu glorioasele vestigii de tot felul, din lunga sa istorie zbuciumată, hârșâite de trecerea mileniilor peste ele, care mai de care mai antice și mai impozante. Ce-i drept unele din aceste vestigii sunt niște capodopere atât de uimitoare, încât uimește și încântă până și pe cel mai plictisit dintre turiști… Pe bune!

Demne de amintit ar fi următoarele Moscheea Albastră, Agia Sofia, Palatul Topkapi, Hipodromul, Palatul Dolmabahce , Bazilica Cistern și vestitul Marele Bazar.

Bazilica Cistern- rezervorul de apă sau palatul scufundat

Într-adevăr, multe monumente frumoase și minunate opere de artă, încât nu mai știi la ce să te uiți mai întâi… Din fericire grupul nostru a avut doi ghizi turistici români specializați în turcisme de tot felul, de altfel foarte simpatici și amabili, unul din ei chiar locuind în Istanbul, astfel că era la zi cu toate noutățile, inclusiv cu ultimul episod din Suleiman Magnificul. 😉

3 zile fascinante în magicul Istanbul – orașul de pe două continente

În prima zi, am vizitat cele mai importante biserici ortodoxe: Biserica Vlacerne, apoi Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului și Biserica Ortodoxă Română Sfânta Paraschiva (aflată în partea asiatică a orașului). Frumoase și luminoase, aceste biserici sunt adevărate oaze de liniște, locuri sfinte pentru tămăduirea sufletului și deconectarea de la stresul cotidian…

Mama în incinta bisericii

Spre seară am continuat plimbarea noastră cu o superbă croazieră cu dineu, pe apele Bosforului, cu durata de 2 ore, în care am avut ocazia să admirăm ambele maluri Asiatic și European, cu principalele atracții: Golful Cornul de Aur, Palatele Sultanilor, celebrele poduri, Fortăreața din partea europeană și multe altele.     

Croazieră pe apele Bosforului

Iar seara târziu ne-am bucurat de un tur panoramic al orașului, cu autocarul, ce ne-a oferit ochilor un adevarat spectacol de lumini și culoare, printre clădirile strălucitoare și atrăgătoare ale orașului modern, apoi am fost uimiți de splendoarea în care erau luminate noaptea, având altă înfățișare plină de mister, bisericile, castelele și palatele istorice văzute în cursul zilei.

Turnul Galata

Turnul Galata, unul din cele mai frumoase și vechi dintre turnurile din Istanbul, a fost folosit după 1874 ca observator de incendii. În prezent are în dotare un lift modern ce urcă vizitatorii la restaurantul interesant din vârful turnului.

Vedere panoramică din Turnul Galata

A doua zi, după micul dejun, am avut la dispoziție ceva timp liber pentru ce vrea fiecare… plimbare, shopping, etc.

După masa am petrecut-o în faimosul Grand Bazar, una din cele mai mari piețe acoperite din lume, faimos pentru multitudinea și diversitatea magazinelor cu peste 3000 tarabe. Am fost impresionată de mulțimea de oameni dinăuntru și de varietatea de produse din acest imens bazar. Poți găsi aici aproape orice îți dorești să cumperi, de la porțelanuri fine, bijuterii, îmbrăcăminte, încălțaminte, gadgeturi, cosmetice, până la produse tradiționale, cum ar fi dulciuri specifice, băuturi, carpete ori antichități. Impresionant!

A treia și ultima zi a excursiei, avea să fie la fel de frumoasă, am petrecut-o vizitând cele patru mari obiective din Istanbul: Catedrala Hagia Sofia, Palatul Topkapi, Moscheea Albastră și Hipodromul, rămânând destul timp să vedem apoi și alte vestigii în zonă. Deși majoritatea atracțiilor turistice se află în Orașul istoric, districtul Sultanahmet, există multe altele de văzut și de făcut în împrejurimi.

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, astăzi Muzeu
Detaliu interior din Moscheea albastră

După amiază a urmat shopping la Bazarul Egiptean (Misir Carsisi), situate aproape de Moscheea Albastră de unde am putut achiziționa diverse condimente și mirodenii parfumate.

Am încheiat acest City Break cu o Cină Tradițională turcească, la un restaurant renumit cu un frumos program artistic, despre care v-am povestit mai sus.

Una peste alta, a fost o experiență fantastică, plină de obiective turistice vizitate, care sunt atât de multe încât tot mai rămân câteva pentru data viitoare și oricare ar fi interesul tău, sigur vei găsi mereu ceva pe placul tău. Am văzut o mulțime de locuri uimitoare și recomand tuturor să descopere și să vadă orașul Istanbul cel puțin o dată în viață!

Happy ending, poză de grup 🙂

Într-adevăr, ceea ce fascinează călătorii ce trec prin aceste locuri, este diversitatea uimitoare. Mulțimea de muzee, castele, palate, moschee, bazare, obiective turistice și naturale, par a fi inepuizabile în Istanbul și împrejurimi.

Când stai relaxat pe malul Bosforului, în faptul serii, contemplând lumina roșie a apusului de soare reflectându-se în apele mării până departe pe malul opus, realizezi profund motivul pentru care secole de-a rândul, întemeietorii acestei cetăți antice au ales să construiască exact în aceste locuri remarcabile. În astfel de momente simți, că Istanbul este cu adevărat unul din cele mai grandioase orașe din lume.

TIPS & TRIPS

       1.  CUM AJUNGI LA ISTANBUL

  • Cel mai simplu și rapid – CU AVIONUL. Turkish Airlines are zboruri din majoritatea orașelor mari europene către Aeroportul Istanbul Ataturk, în timp ce Pegasus Airlines oferă zboruri Low Cost cu sosire la Aeroportul Istanbul Gokcen, tot timpul anului.

  • Aeroportul Gokcen este aflat la 50 km spre est de Istanbul. Ai TRANSFER relativ ieftin cu Havatas Buses, de la Gokcen spre Kadikoy sau Taksim, costă doar 4 EUR. De asemenea, Efendi Travel oferă transfer privat de lux spre Istanbul la un preț rezonabil de 20 EUR de la Aeroportul Ataturk și 50 EUR de la Gokcen. Un TAXI mai ok, ar trebui să coste 12 EUR de la Ataturk și 25 EUR de la Gokcen.

  • Desigur pentru turiștii români poate părea mai comod și cu mijloace auto proprii, poți străbate cei 640 km dintre București – Istanbul, în doar 8 ore și jumătate. Însă durerea la volan începe odată ce ai ajuns acolo și dai piept cu aglomerația fantastică de sute de mii de mașini bară la bară pe șase benzi, în acel trafic infernal îți poate pieri cheful curând… Vei spune pe drept cuvânt că Bucureștiul nostru e Parfum față de imensul Istanbul… SECRETUL este să sosești în oraș în afara orelor de vârf (adică noaptea pe la 3) și să parchezi repede mașina la hotel… Apoi ești liber ca pasărea!

        2. UNDE STAI

  • Sunt o mulțime de hoteluri pentru mulțimea de turiști, dar pot să vă recomand câteva: pentru cei care doresc răsfăț și opulență, pot găsi la Ciragan Palace Kempinski situat în Ciragan Caddesi, un Hotel de Lux, aflat în incinta unui fost palat al Sultanului, unde prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 421 pe zi, doar cazare…

  • Sunt și oferte convenabile de 5*, de pildă Vault Karakoy Hotel, deschis din Martie 2014, aflat în inima orașului istoric, la 5 minute de Podul și Turnul Galata. O cameră dublă începe de la 152 , cu mic dejun.

  • Hotel Ephesus 3* unde am stat noi, aproape de toate obiectivele principale din zonă, având 70 de camere, foarte încăpătoare și frumoase. Noi am plătit prin agenție, altfel se face separat o rezervare online pe site-ul hotelului Ephesus. 

  • Agora Guesthouse and Hostel, are camere prietenoase pentru orice buzunar, începând de la 37€.

        3. CE POȚI VIZITA

Recomandarea mea este să te trezești devreme în inima orașului vechi din Istanbul, Sultanahmet. La est se află Moscheea Sultan Ahmed – cunoscută sub numele de Moscheea Albastră – o structură din secolul al XVII-lea care este un studiu în estetica otomană (închis timp de cinci ori zilnic cu rugăciune, gratuit). Pe partea opusă, încearcă să bați cozile de la Hagia Sophia (9:30-17, 30TL / € 8), (noi am avut noroc, nu era așa coadă), o impunătoare catedrală din secolul al VI-lea transformată ulterior într-o moschee imperială. Apoi îndreaptă-te spre nord-est către Muzeul Palatului Topkapi (9:30-17, marți închis; 15TL / €4), un complex întins, construit în secolul al XV-lea de Sultan Mehmed II. Aici ai posibilitatea, să treci prin pavilioanele și galeriile decorate în mod ornamental, pline de relicve religioase și să vezi personalul lui Moise și sabia regelui David.

        4. CE ȘI UNDE POȚI MÂNCA

       PRÂNZ PE FUGĂ

Punctul focal al meniului limitat de la Tarihi Sultanahmet Koftecisi, vis-a-vis de Moscheea Albastră, este un platou de șase carne de vită la grătar de mărime mare (11TL / € 3).

Trecând peste micul dejun servit în majoritatea hotelurilor mai mici, ce constă în ceva mai mult de o cană de ceai și câteva feliuțe de unt sau margarină, recuperați de la vânzătorii stradali, ce oferă lahmacun, produse ce seamană izbitor cu pizza, la care se adaugă un strat fin de carne. Kebaburile se servesc, în general, în incinta restaurantelor, dar se pot servi și pe drum dacă sunt îmbrăcate în dürüm – sau lipie. Mai des veți avea parte de döner, sandviciuri servite cu baghetă de pâine sau cu chifle. Sunt umplute cu diferite ingrediente, de la miel la pui sau la pește. În zonele de coastă, midiile prăjite (midye tava) sunt extrem de apreciate, așa cum sunt și midyedolması, midii servite cu orez, nuci de pin și cuișoare, însă e bine să le eviți, pe cât se poate, în perioada verii, în special dacă se păstrează necongelate de vânzătorii stradali.

        Dulciuri turcești

Cele mai cunoscute dulciuri turcești, lokum sau rahatul dulce, sunt disponibile la orice magazin de specialitate. Este, de fapt, zahăr solidificat și gelatină, aromat cu apă de trandafiri sau fistic și stropit cu zahăr pudră. Există o mulțime de sortimente de halva, amestecuri de susan, unt, zahăr și esențe aromatizante. Baclavalele zemoase, înmuiate în sirop, sunt preparate cu zahăr, făină, nuci și un amestec untos – cele mai bune sunt antepfıstıklısarması”, umplute cu fistic.

Ți-am făcut poftă, nu-i așa?

          5. COSTURI

City Break-ul, Magia orașului de pe două continente, ”Shopping și vizită la Istanbul” de 5 zile (2 pe drum și 3 în Istanbul), în noiembrie 2014, a costat 139 €, plus transport din Brașov – 20 €, total 159 € , cu agenția Tramp Travel Internațional.

Tariful a inclus: 

– Transport cu autocar clasificat international de 3*;

– 2 nopți cazare la hotel 3* cu mic dejun inclus;

– Ghid însoțitor;

– Croazieră pe Bosfor;

– tur de oraș pietonal cu vizitarea obiectivelor mentionate în program.

Tariful nu a inclus:

– Asigurarea medicală și storno;

– Excursiile opționale;-

– Biletele de intrare la muzee, croaziera și obiective turistice; (seara turcească – 35€/pers.)

– Cheltuieli personale și extra- servicii.

Am verificat prețurile pe site, pentru luna mai 2018. Pentru un sejur de 3 nopți, cu mic dejun inclus și Transport din București poți plăti 179 € . Dacă dorești să pleci de exemplu din Brașov, mai plătești 20 € în plus.  Alte detalii găsești AICI.

Simulare rezervare pentru 24-27 mai 2018, 1 persoană, cu autocarul, sursa: tramtravel.ro

Vă las un mic filmuleț despre experiența noastră din Istanbul. Vizionare plăcută!

Asta e tot pentru moment … Dacă ai alte sfaturi despre Istanbul sau dorești să ne împărtășești experiența ta în oraș, feel free to do it într-un comentariu mai jos.

Îți doresc călătorii minunate, mult ZEN și distracție maximă oriunde te-ai duce! 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, aș aprecia un LIKE & SHARE. Te invit să mă urmărești pe Facebook și pe Instagram.

(Visited 311 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!