Bine te-am regăsit suflet drag,
Ființa deosebită, binevoitoare, mereu dornică să ajute și să răspundă la întrebările noastre zilnice a trecut la cele veșnice pe 8 iunie 2021, la vârsta de 77 ani.
Îndemnurile Maicii Siluana Vlad reprezintă cu siguranță o Hrană pentru Suflet.
În cele ce urmează am selectat câteva sfaturi și gânduri ai Maicii Siluana care ne pot ajuta să ne trăim viața în Pace, Adevăr, Lumină și Iubire. Vă recomand cu bucurie aceste îndemnuri scurte dar pline de adevăr.
”Vezi tu, copil iubit, cum la durere vrem să plecăm undeva departe, undeva unde să fie pace, linişte şi bine! Adică să alegem calea cea largă, largă cât zarea!
Această pornire rebelă în faţa greutăţii vieţii, e neauzirea şi neascultarea milostivirii lui Dumnezeu ascunsă în durerea noastră! El a pus în noi durerea ca, ascultând-o, să mergem pe firul ei, care duce direct în inima noastră. Acolo vom descoperi izvorul iubirii şi acolo vom chema pe Domnul, (acolo e robia Babilonului), Izvorul Binelui şi Biruitorul răului.
Oare nu e niciun loc pe pământ în care să găsim tot ce dorim noi? Ba da! Este, cum spuneam, inima noastră. Adâncul ei!
Cum intrăm acolo?
Pe calea cea strâmtă, cea a acceptării celor ce se văd, în noi, în aproapele şi în jurul nostru, cu dorul celor ce nu se văd. Binecuvântând tot ce se vede şi chemând pe Domnul, străbatem perdeaua de negură în care suntem şi ajungem la Lumină! De fapt Ea, Lumina, ne conduce!
De ce e atât de strâmtă calea acceptării şi binecuvântării? Pentru că nu putem intra pe ea decât răstignind în noi dorinţa ca lumea şi cei din jurul nostru să fie aşa cum ne dorim noi, dorinţa de a birui dreptatea noastră, dorinţa de răzbunare, de revoltă, dorinţa de a impune binele aşa cum îl vedem noi, dorinţa de a obţine ce vrem noi, indiferent de ce vor ceilalţi… Răstignind egoismul, boala noastră despre care credem că suntem chiar noi înşine…
Acceptarea şi binecuvântarea nu sunt singurele căi care duc la Bucurie.
De ce?
Pentru că tot ce doreşte inima noastră trebuie să fie absolut şi desăvârşit! Or, acestea nu se găsesc decât în Dumnezeu şi nu le putem obţine decât cu El! El Însuşi ne învaţă asta când ne cere: ”Căutaţi mai întâi Împărăţia!” Numai într-o realitate care are Absolutul ca Împărat iubitor de oameni, putem fi fericiţi! Şi cum Împărăţia este şi vine în noi, în cămara cea ascunsă a inimii noastre, în zadar o vom căuta în afară. Să coborâm acolo cu Domnul, chemându-L şi binecuvântându-L. Abia apoi toate se vor schimba, vor deveni noi! Abia apoi se împlineşte făgăduinţa ”adăugării celor toate” dorite de noi!
Curaj, om drag! Toate astea sunt şi pentru tine! Ce cauţi tu, numai pe aici vei găsi!
Fă cele pe care ţi le cere ziua în care eşti cu binecuvântare şi totul se va schimba! De la Sine! Cazi? Ridică-te! Repet, Domnul nu numără căderile, ci ridicările!
Dumnezeu să te binecuvânteze şi să te mângâie pe Cale!
Cu drag mult,
Maica Siluana”
Cum și unde găsim ”o bucurie mare” ?!
Ce înseamnă pentru dumneavoastră BUCURIA?
Maica Siluana a răspuns : ”BUCURIA înseamnă a simți că ești viu și că are rost să fii viu. Pentru mine bucuria a devenit VIAȚĂ. Surplusul meu de viață a devenit bucurie. Și pentru că uneori simțim bucuria iar alteori mai puțin, uneori e debordantă, alteori ar putea fi numită absentă, cred că e nevoie de un meșteșug pentru descoperirea ei, pentru îmblânzirea ei. Și mai e nevoie de trezirea ei, atunci când pare îngropată sub necazurile zilei.
De aceea spun : MEȘTEȘUG. Bucuria e un dar, însă activarea ei, trăirea ei în cotidean, presupune și un meșteșug…
Ca să înțelegem acest mare dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu și care este cu noi în Sfânta noastră Biserică, trebuie să pornim de la noi, fiecare de la sine. Toți avem în noi viața, toți avem în noi o inimă sălbatică după bucurie. Omul este o sălbăticiune în privința bucuriei, uneori o caută, făcând chiar rele. La fiecare pas există posibilități ieftine și ușoare de a ne potoli setea de bucurie, de a ne împlini setea, dar descoperim la fel de repede că bucuriile acestea pe care le dobândim ușor și repede, se duc la fel de ușor și la fel de repede. Ce rămâne în noi este și O MARE SETE DE BUCURIE.
În Evanghelia de la Sfântul Luca găsim bucuria cea mare pe care noi o trăim în zilele noastre. Această bucurie este anunțată mai întâi Fecioarei Maria din Nazaret, Maicii Domnului căreia îi spune îngerul : ”Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine”. (Luca 1, 28). Dar bucuria este pentru tot poporul, nu numai pentru Maica Domnului, nu numai pentru cei drepți, sfinți”.
”Iată noima și rostul și șansa vieții oricărui om: „că Dumnezeu să vină și să participe la ea”!
Putem intra în ea, și prin ea în Viața Veșnică, într-o singură clipă de trezire și hotărâre de a ne întoarce Acasă!
Fericiți cei ce aleg să nu plece, sau să se întoarcă devreme ca să învețe meșteșugul bucuriei de a fi fii iubiți.
Fericiți cei ce niciodată n-au plecat de Acasă, și au fost conștienți că toate ale Tatălui Ceresc sunt ale lor prin Fiul și s-au bucurat fără a primi ispita de a-și invidia fratele risipitor. Bucuria de a fi fiu iubit al lui Dumnezeu poate fi simțită și trăită numai dacă învățăm să fim frați iertători și iubitori!
Cu dragoste și bucurie în Domnul, Maica Siluana”
”Aș vrea să-i asigur pe cei care sunt supărați și chiar furioși pe cei ce le-au făcut rău că, și ei pot avea o atitudine duhovnicească, iertând sau rugând pe Dumnezeu să-i ierte pe aceștia. Chiar dacă răufăcătorul nu știe ce face în realitate, el este vinovat și are nevoie de iertare. Așa a făcut Domnul cu cei ce-L răstigneau și așa ne-a cerut și nouă să facem dacă Îl iubim. A-l iubi pe cel ce ne face rău și a-l ierta, nu înseamnă a minimaliza răul făcut. Dimpotrivă, răul trebuie iertat și iubit.”
Bucuria omului
”Dumnezeu ne dă tot ce dorim, toată bucuria de care însetează inima noastră, cu două condiţii: prima să voim şi a doua, să preţuim darul şi să lucrăm cu el.
Copilul meu drag, tu, eu, noi, fiecare om, ne-am născut ca să devenim ca Dumnezeu, să fim părtaşi efectiv şi deplin la Bucuria Lui, la Dragostea lui, la Ştiinţa şi Puterea Lui şi pe toate acestea să le folosim ca fiind ale noastre, dar din ale Lui! Toate ne sunt date ca să fim cu El, pentru că bucuria omului este de a fi şi nu de a avea.
Acum tu eşti la „masteratul” credinţei. Acum înveţi că toate se lucrează cu harul lui Dumnezeu, că nu se lucrează de la sine şi nici nu le putem lucra noi singuri!
Acum eşti în perioada în care e nevoie, dacă vrei, să te sileşti să intri în Împărăţie. Fii smerit, ascultător, răstigneşte în tine toate pornirile de lene, invidie, judecată, poftă necurată, așteaptă Întâlnirea fundamentală cu El, Sfânta Liturghie! Şi răbdare! Te luptă gândurile şi grijile: primeşte-le şi fă din ele rugăciuni. Transformă orice gând în rugăciune, punând înaintea lui „Doamne” şi la sfârşitul lui „miluieşte”!
Apoi, nu uita, ca harul să circule şi să lucreze cu spor în noi, e nevoie de hărnicia noastră şi de iertarea tuturor celor care ne-au rănit cu ceva de-a lungul vieţii şi în fiecare zi.
Cu drag şi deosebit respect,
Maica Siluana”
Rugăciunea de seară în 4 paşi – Citește și pune în aplicare că bine îți va fi!
- „Doamne, iţi mulţumesc şi te binecuvântez pentru că astăzi… şi fiecare spune ce motive are să-i mulţumească şi să-L binecuvânteze pe Dumnezeu pentru ziua respectivă.
- „Doamne, ajută-mă să iert cum ierţi Tu, vino Tu în mine şi iartă pe…” şi punem pe cei pe care avem a-i ierta pentru ziua respectivă, care ne-au greşit nouă în ziua respectivă, mai mult sau mai puţin și este bine să-i iertăm.
Și, de-abia după aceea, pentru că aşa ne învaţă Dumnezeu în rugăciunea „Tatăl nostru”, zicem:
- „Doamne, iartă-mă pe mine pentru că…”,
- şi apoi, la ultimul punct: „Doamne ajută-mă, că mâine…”, şi spunem ce dorinţe avem noi pentru mâine.
Ultimele cuvinte ale Maicii Siluana Vlad au fost:
„Copiii mei dragi, să știți că dacă trec la cele veșnice, vă iau pe toți cu mine în rugăciunile mele! Vă iubesc!” ❤️
Și noi o iubim, Dumnezeu să o așeze în ceața drepților! 😇
Maica Siluana Vlad, fosta coordonatoare a Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași, 1944- 8 iunie 2021
Conferințe pe Youtube: Răbdarea (partea I, si partea a II-a), Despre Bucurie
Surse : doxologia.ro, sfintiiarhangeli.ro, citateortodoxe.ro, gânduri din cărțile Abecedarul Bucuriei si Meșteșugul Bucuriei.