În weekend-ul 6-8 iulie am avut parte de 3 zile minunate alături de oameni frumoși. Doresc să îi mulțumesc pe această cale echipei Neverland Place (Oanei și Dianei) și Primăriei Reșița (lui Andrei) pentru că mi-au oferit această invitație de a descoperi Reșița și împrejurimile. Îmi iubesc țara și doresc să evidențiez prin călătoriile mele ce locuri frumoase avem. Sunteți de acord că avem o țară minunată?

Până să ajung în București, că de acolo ne-am pornit vineri dimineața, am avut mai multe experiențe, plăcute pot să zic… Am hotărât să stau la cineva înainte cu o zi ca să pot ajunge dimineața în parcare la Piața Victoriei unde era întâlnirea noastră. Îi mulțumesc Oanei că a reușit după mai multe căutări să avem un locșor unde să putem dormi peste noapte.

După ce am ajuns fiecare cu trenul din direcții diferite : eu din Brașov, ea din Mangalia, ne-am dus să mâncăm. Am rezistat tentației de a ne hotărî într-un final ce dorim să mâncăm și să stăm la o coadă imensă până să ajungem la rând să comandăm.

Pe urmă am plecat cu taxiul spre Afi Cotroceni, unde aveam cazarea. Nu am reușit să ne odihnim prea bine, probabil că ne doream să pornim mai repede în info trip-ul care ne aștepta, așa că la 5.30 am chemat un taxi care nu a găsit exact locația ce am pus noi în aplicație.

Era o adevărată aventură să mergi cu multe bagaje după tine și să și suni să îi explici șoferului străzile… că doar eram în București, nu-i așa?! :). Dar, până la urmă ne-a găsit și ne-a dus până la destinație unde veneau rând pe rând colegii de breaslă: 15 bloggeri, fotografi, jurnaliști.

Ne-am adunat cu toții și am pornit la drum, unul lung de altfel, dar având oameni faini alături, nici nu am simțit că au trecut 8 ore din București până la Reșița.

Gașca veselă, sursa foto : Stefania Z.

Ne-am oprit de câteva ori la benzinării. La Sibiu, l-am luat pe Tudor, care venea și el din Brașov. Pe parcurs am aflat că prietena lui a lucrat cu mine la Vodafone. Ce mică e lumea 🙂

Ca să avem o amintire așa de început de mini excursie, am făcut câteva poze cu noi, dar și o poză de grup.

Echipa fantastică de bloggeri, fotografi și jurnaliști
Eu cu Ștefania și Oana

În Reșița erau peste 34 de grade când am ajuns noi și am fost cazați la Complex Atlantic, un loc superb cu peisaje mirifice, cu un lac imens și o piscină unde era plin de oameni care se bălăceau. Nu era de mirare, la ce cald era. Înainte cu o seară ne-au spus cei care erau deja acolo, că a fost tare frig, ajunsese la 8 grade. Noi aveam haine mai groase știind că sâmbătă va ploua.

Complexul este situat pe o suprafață imensă, oferind o priveliște perfectă de relaxare, meditație, mult verde și aer curat.

Mâncarea a fost foarte gustoasă, mi-a plăcut. Pe urmă am pornit în explorarea zonei. 🙂

La final ți-am pregătit un mic filmuleț cu toată excursia noastră de 3 zile. Este primul video care-l fac cu noul progrămel descoperit recent. Aștept un feedback constructiv din partea ta… 😉

Top 10 obiective turistice de neratat în Reșița și împrejurimi

Iată care sunt după mine cele mai importante 10 obiective de vizitat în Reșița și împrejurimi.

         1. Centru Civic Reșița

Chiar în perioada în care am ajuns noi la Reșița erau zilele orașului desfășurate sub numele de #CustomResita timp de 10 zile, unde aveau loc mai multe evenimente: expoziție de motociclete, zonă de mâncare tradițională bănățeană, repetiții pentru seară la concertele care erau organizate și multe altele. S-au adunat din întreg județul și nu numai.

              2. Muzeul locomotivelor cu abur din Reșița în aer liber

Am luat Reșița la pas până la Parcul Triaj unde am putut admira în aer liber Muzeul Locomotivelor cu Abur, înființat în anul 1972. În prezent are expuse un număr de 16 locomotive din diferite secole, dintre care 14 au fost fabricate la Reșița, iar două în alte părți.

Cea mai importantă piesă este locomotiva „Resicza”, cea care întâmpină vizitatorii la intrarea în parc. Acum un an am mai trecut prin Reșița și am vizitat acest muzeu, mai jos găsești o imagine făcută anul trecut și alta de anul acesta.

Este prima locomotivă cu abur construită în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei SZEKUL (proiectant: John Haswell), care a fost adusă la Reşiţa în 1871 (cu numărul de circulaţie 1. RESICZA a fost în serviciu cu numărul de circulație 2 între 1872 și 1937.

Au existat încă două locomotive cu abur similare, construite în 1872-1873, BOGSAN şi HUNGARIA, aceasta din urmă fiind prezentată la Expoziţia Universală de la Viena din 1873. Până în 1964 au fost construite, la Reșița, 1461 de locomotive cu abur.

Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reșița este o colecție inedită ce ilustrează progresul de aproape un secol al mersului pe șine și cuprinzând locomotive reprezentative pentru evoluția acestei industrii.

Epoca construirii locomotivelor cu abur a luat sfârșit în anul 1964, când începe construcția de locomotive Diesel și mai apoi a celor electrice.

În anul 2016 Muzeul de Locomotive din Reșița a fost pus sub sechestru.

Mulțumesc domnului Hegedus Marius pentru povestirea istoriei locomotivelor! Am aflat informații foarte prețioase care anul trecut mi-au scăpat.

Intrarea este gratuită.

              3. Poiana Golului

Organizatorii de la #NeverlandPlace au transformat Zilele Orașului Reșița într-un adevărat festival de muzică, dans, ateliere și workshopuri pentru toți cei aflați în zonă.

Poiana Golului

În Poiana Golului se poate ajunge ori cu mașina, ori în jur de 15 minute de urcat pe un traseu foarte frumos (la noi a durat mai mult, fiind obosiți de la drumul cu microbuzul și mersul pe jos, eu eram și în sandale :D), dar a meritat: ne aștepta un platou imens cu o priveliște spre tot orașul și râul Bârzava care străbate orașul. Iar seara era de vis, plin cu lumini, un decor foarte frumos. Felicitări #NeverlandPlace pentru organizare și creativitate! Felicitări și Primăriei Reșița pentru implicare!

Poiana Golului #CustoResita

Au fost diferite decorațiuni care mi-au plăcut foarte mult, de exemplu aranjamentul cu biciclete în mai multe locuri, cu lumini de diferite culori, flori, zonă de relaxare cu baloți de paie, mâncare tradițională bănățeană etc. Din ce am aflat ca și primă ediție de festival au ajuns peste 6000 de persoane.

          4. Muzeul Banatului Montan

Construit în 1959 din inițiativa unor colecționari reșițeni, iubitori ai istoriei locale. Muzeul orașului Reșița, devenit în 1997 Muzeul Banatului Montan, ilustrează prin colecțiile sale de arheologie, istorie modernă – contemporană, artă religioasă și etnografie evoluția societății umane în spațiul de civilizație al Banatului de deal și de munte. În prezent, muzeul dispune de un patrimoniu ce depășește cca. 50.000 de piese de arheologie, 16.000 de obiecte de istorie modernă și contemporană, 1200 de piese de artă și carte veche și aproximativ 800 de obiecte de etnografie.

Muzeul este structurat pe trei teme principale – habitat, ocupații și viață spirituală, fiecare sală urmând firul epocilor istorice : Preistoria, Antichitatea și Evul Mediu. Lor li se adaugă expoziția de minerale Gruiescu, galeria de artă și sala Stendl.

Muzeul Banatului Montan

Expoziția este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 9:00-17:00. Biletul de intrare 2 RON.

            5. Câmpul de Lavandă de la Carașova

Festivalul era plănuit să continue și sâmbătă, dar din cauza ploii torențiale, activitățile programate nu au mai avut loc. Dar ploaia nu ne-a oprit din loc, așa am putut vedea și împrejurimile zonei.

De veghe în lanul de lavandă!  Prima oprire a fost la câmpul de lavandă din Carașova.

În vizită La campul de lavanda Carașova

Doi tineri din Caraşova, judeţul Caraş-Severin, Gordana Miloia şi Ivan Haţegan după o călătorie în Croația şi-au pus priceperea şi imaginaţia la treabă, înfiinţând o cultură de lavandă pe un teren din comuna situată la ieşirea din Cheile Caraşului. Tatăl tinerilor ne-a povestit că doresc să-și extindă câmpul cu ajutorul fondurilor europene.

Tinerii caraşoveni au organizat pentru prima oară în Caraş-Severin, Zilele Porţilor Deschise în Lanul de Lavandă”, pe 8-9 iunie, invitând oamenii să viziteze lanul înflorit, să se bucure de parfumul natural al florilor, să facă şedinţe foto în lanul cu lavandă.

Locul este de basm, reprezintă o oază de relaxare în mijlocul naturii! 
Felicitări Lavanda Carasova pentru munca depusă, rezultatele sunt extraordinare!  Vă invit să vedeți imaginile de mai jos, vorbele sunt de prisos.

Poză de grup la Lavandă Carașova, sursa foto : Daniel Tonu

           6. Plimbarea de 2 ore cu trenul de la Anina – Oravița

Sâmbătă după masă am ajuns pe peron la cea mai veche cale ferată din România (1863), una dintre primele linii montane din Europa.

În Munții Semenicului s-au descoperit primele zăcăminte de huilă din țară, între anii 1771 – 1778 se deschid primele mine de cărbune la Anina, Doman și Secu din ținutul Caraș – Severin.

La 15 decembrie 1863 calea ferată Oravița- Anina având lungime de 33.4 km este terminată și dată în funcțiune atât pentru traficul de marfă, cât și pentru călători.

Această linie de cale ferată este comparată cu cea a Semmeringului căpătând denumirea de ”Elveția bănățeană” sau ”Semmeringul bănățean”.

Călătoria noastră a durat 2 ore, (șoferul nostru a parcurs acest drum în 25 de minute :)), am traversat 14 tunele și 10 viaducte, viteza maximă admisă era de 20km/h. Peisajele fiind atât de frumoase, încât nu mai doream să ajungem prea devreme la capăt. 🙂

Are curse dus – întors o dată/zi. Costă 10 RON pe persoană.

           7. Descoperind Oravița  – Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” Oravița

Coborând din tren, ne-am continuat călătoria descoperind orașul Oravița. Prima oprire a fost la Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu”, cel mai vechi teatru din România. A fost construit între anii 1814-1817 în stil baroc, după celebrul Burgtheater din Viena. Se mai spune că acest teatru a fost prima clădire din Europa iluminată artificial. La etaj, în Sala Cazinou, se desfășoară diferite expoziții, vernisaje având și un pian păstrat la care se zicea că a cântat George Enescu.

         8. Farmacia ”Knoblauch” – cea mai veche farmacie minieră din România și Muzeul Monetăriei Imperiale

Trecând pe lângă Biserica Romano- Catolică ridicată în 1781, se află și un moment dedicat Prințesei Sissi. Se zicea că ea s-a vindecat de tuberculoză la o stațiune în apropiere și că ar fi avut și o reședință de vară la Băile Herculane.

Ajunși la Farmacia Knoblauch, cea mai veche farmacie minieră din România, am putut admira muzeul cu toată splendoarea lui. Numele provine de la familia masonică Knoblauch care în 1796 a înființat ”La Vulturul Negru”, un muzeu plin cu instrumente farmaceutice. De-a lungul anilor s-au păstrat și casa cu manetă de zi sau noapte, care se folosea pentru dublarea prețului serviciului, multe recipiente, etichete, rețete și cărți de farmacie.

Farmacia este deschisă publicului doar la cerere la Teatrul ”Mihai Eminescu”.

Poți afla mai multe chiar de la ghidul nostru în materialul înregistrat pe Facebook:

Ne-am continuat drumul la Muzeul Monetăriei Imperiale, locul în care a funcționat prima monetărie modernă din Banat. Aici am putut vedea monede și bancnote emise din perioada interbelică și după 1918.

Monetăria este deschisă celor care doresc doar la cerere la Teatrul Mihai Eminescu.

         9. Muzeul Cineastului Amator – Reșița 

Muzeul Cineastului Amator este o iniţiativă privată ce işi propune cercetarea şi readucerea în atenţia publicului a mişcării de cineamatorism din România. Principalele direcţii pe care se orientează muzeul sunt colecţionarea de aparatură utilizată de cineamatori (camere pe peliculă, aparate de proiecţie, vizioneze, prese de tăiat şi lipit filme, filme pe peliculă), colecţionarea de piese ce au legătură cu industria şi cultura cinematografică (postere de film, poze din filme, poze cu actori, programe de film) şi facilitarea accesului publicului la expoziţiile realizate.

În cea mai mare parte a anului, toate acestea se regăsesc la sediul permanent al Muzeului, excepție făcând expozițiile temporare organizate cu diverse ocazii, cum ar fi Noaptea Muzeelor.

Muzeul se poate vizita cu o programare în prealabil, o zi înainte pe pagina de Facebook, deoarece muzeul este situat în incinta Universității. Îl puteți susține printr-o donație.

Programul de vizitare este de Luni – Vineri   09:30 – 12:00 / 19:00 – 21:00

            10. Relaxare la Ponton Casa Baraj

Ultima zi și cea mai frumoasă zic eu a fost la Ponton Casa Baraj, Văliug. Tare frumos este acel loc. Mi-a plăcut la maxim. Din Reșița până la Văliug am făcut în jur de 20 de km, pe un drum montan care ne-a condus spre o zonă ideală pentru liniște și relaxare, dar pentru cine dorește distracție până dimineața. Noaptea este discotecă, iar ziua loc de relaxare.

Iată peisajul mirific ziua :

Aici se găsește unul dintre cele mai ionizate aere montane din Europa.

Aici se află și Parcul Național Semenic. Este o minunăție să vezi lacul Gozna, pontonul la mal și Munții Semenic care îi înconjoară. Reprezintă o oază de relaxare în inima Banatului Montan!

Pe ponton găsești multe șezlonguri, un bar cu multe cocktailuri de toate felurile, baldachine cu pânză albă, un loc de vis… De la pontonul principal ai posibilitatea să cobori direct pe lac pe niște terase  plutitoare. Dacă treci strada ai și un restaurant unde poți mânca. În apropiere există și locuri de cazare foarte aproape de lac și de zonă.

Intrarea costă 10 RON, iar dacă vrei și șezlong alți 20 RON, în total 30 RON/persoană.

Chiar weekend-ul acesta, 12-15 iulie, la Gărâna a avut loc cea de 22-a ediție a festivalului de jazz având ca invitați artiști internaționali din Europa.

Acesta este video-ul de care ți-am zis la început că l-am făcut cu un progrămel nou și aștept impresiile tale:

Traseul parcurs îl poți vedea pe harta de mai jos: 


Trei zile la Reșița nu ne-au ajuns ca să vedem tot ce se poate vizita. Au mai rămas Cascada Moceriș, Peștera Comarnic și Peșterea cu Oase, Lacul Ochiul Beiului și multe altele.

Mi-au plăcut locurile pe unde am fost și ce am văzut. Chiar dacă drumul a fost unul lung și obositor, am rămas cu amintiri tare frumoase din acest info – trip și mă bucur că am cunoscut alți bloggeri și offline având aceeași pasiune ca și mine să călătorim, să descoperim locuri noi și să scriem despre astea.


Tu ai fost prin Banatul Montan? Ce regiune ți-a plăcut mai mult? Ce locuri inedite ai mai descoperit de-a lungul călătoriei tale prin Reșița și împrejurimi? Poți să mi le scrii într-un comentariu mai jos.

Ca să fii la curent cu noile evenimente și călătorii, nu uita să urmărești, dacă încă nu ai făcut, pagina de Facebook Be Free Be Zen, contul de Instagram, Twitter și să te alături grupului de călători pe Facebook Top 10 Happy Travel Romania.

Pe curând, 

Izabella

(Visited 5.178 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

3 Comments

  1. Pingback: Ponton Casa Baraj - o oază de relaxare în inima Banatului Montan | #CustomResita | Be FREE Be ZEN Be Free Be Zen

  2. Dumnezeu să te binecuvânteze , Isabela. Mare mulțumire pt. prezentarea făcută. M-am născut in Reșița, și am locuit 40 de ani in Poiana Golului. Acum locuiesc, undeva, la Golful Mexic. Cam 35 de min. la nord de Houston. A fost o surpriză, plăcută, pt. mine, să revăd locurile copilăriei mele. Felicitări pt. postare.

    • Mă bucur că am putut să aduc o părticică din frumusețile țării noastre. Avem multe locuri binecuvântate. Zi în Armonie și Bucurie! 😇💚

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!