Una dintre preocupările actuale ale omului modern este dezvoltarea personală, care izvorăște dintr-o dorință naturală de a fi o persoană mai bună. Iar procesul de dezvoltare personală presupune un ansamblu de activități, precum: cursuri, literatură de specialitate, un interes constant pentru cunoaștere și cultură, integrarea meditației în programul zilnic, dar și terapii alternative care pot fi adoptate facil – aromaterapie, meloterapie.

Pe lângă activitățile și preocupările care se îndreaptă spre sine, a deveni un om mai bun înseamnă a te raporta la ceilalți într-o manieră cât mai pozitivă. Astfel, va fi de lucrat în ceea ce privește iritația provocată de către ceilalți, pentru a ajunge să îți canalizezi spre compasiune emoțiile de furie provocate de persoanele cu care interacționezi.

Câteva recomandări – Cum îți poți transforma iritația în compasiune?

Iritația, mânia sau furia este o emoție extrem de negativă, care la origine apare atunci când creierul identifică un pericol sau o amenințare. Rolul iritației este de a ne determina să acționăm corespunzător împotriva lucrurilor care ne-ar putea face rău. Ca manifestare, iritația se simte ca tensiune fizică, ritm cardiac accelerat și alte reacții ale organismului, acesta furnizând cantitatea de energie de care ar fi nevoie pentru a acționa împotriva pericolelor. Așadar, furia aparte într-un context în care ne simțim vulnerabili, atunci când suntem în suferință sau când ne este teamă, ori când simțim o lipsă a resurselor de care avem nevoie.

În contextul evoluției speciei umane, iritația nu mai reprezintă în toate cazurile acel mecanism menit să ne apere de pericol, ci se referă ma ales la sentimentele puternice de nedreptate, provocate de către cei cu care interacționăm.

De aceea, transformarea iritației în pasiune va aduce pacea interioară, manifestată printr-o atitudine pozitivă, un context în care interacțiunile nu se vor mai putea transforma în situații generatoare de emoții negative, pentru nicio parte implicată.

Iată câteva sfaturi pentru a contribui direct la atingerea unei stări în care iritația este transformată în compasiune:

  • Cunoașterea de sine

Pentru a-i înțelege mai bine pe ceilalți, este esențială înțelegerea de sine. Cunoașterea de sine este o necesitate spirituală și psihologică, înseamnă confruntarea temerilor, a defectelor, a tuturor părților bune și mai puțin bune care alcătuiesc o persoană. Atunci când acordăm o atenție deosebită procesului de cunoaștere de sine, se dezvoltă și compasiunea, care nu înseamnă altceva decât a permite lucrurilor să fie, să se desfășoare așa cum sunt ele.

  • Comunicarea eficientă

Comunicăm zilnic cu familia, apropiații și colegii noștri, însă modul în care comunicăm trebuie evaluat în funcție de atitudine, limbaj, tonalitate, ritmul vorbirii și alte aspecte care țin de limbajul trupului – mimică, gesturi. Dezvoltarea modului de comunicare este puternic influențat de primele relații pe cale le avem, acestea fiind cele cu părinții, apropiații, cele din colectivitățile din care facem parte.

La maturitate însă vine momentul să evaluăm factorii care au influențat conturarea personalității și a modalității în care comunicăm, acest demers fiind dedicat cunoașterii de sine și îmbunătățirii relaționării cu ceilalți.

  • Conștientizarea faptului că trăim împreună

Realizarea faptului că nu suntem separați și înțelegerea conceptului de oglindire prin cei din jurul nostru sunt pași importanți pentru cultivarea compasiunii, pentru noi și pentru toți ceilalți. Compasiunea și răbdarea exercitate asupra celorlalți reprezintă răbdare și înțelegere pe care ni le acordăm nouă înșine, iar inițiativa de a-i înțelege pe ceilalți înseamnă dobândirea cunoașterii de sine.

  • Crearea unui mediu de viață sănătos

Compasiunea ne învață să ne iubim, să avem grijă de noi, condiții esențiale pentru a putea mai departe și celorlalți. Reinventarea modului în care ne trăim viața înseamnă, dincolo de alimentație, un program de somn adecvat și practicarea unui sport, a pasiunilor, și adoptarea practicilor de relaxare, exerciții de respirație, meditație, aromaterapie cu ulei de lavandă sau meloterapie.

Citește și: Proiectul „Hai la țară!” și ”Cum să călătorești în siguranță cu animalele de companie”.

Sursa imaginilor: pexels.com

Surse cercetare: psychologies.ro, upliftconnect.com, gretergood.berkeley.edu, yogajournal.com, exploringyourmind.com, zenivers.ro

(Visited 208 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!