
În ziua a III-a, Dumnezeu a zis: ”Să dea pământul din sine verdeață: iarbă, cu sămânța într-însa, după felul și asemănarea ei, și pomi roditori, care să dea rod cu sămânța în sine, după fel, pe pământ!” Și așa a fost. (Fac. 1, 9-13)
În ziua a VI-a, însă, Dumnezeu a zis: ”Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mari, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul.” Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său, a făcut Bărbat și Femeie. (Fac. 1, 24-31).
Omul ca și mine de altfel, a fost dintotdeauna apropiat și legat de natură, ca unul care a fost lăsat de Dumnezeu stăpân peste ea și peste toate vietățile pământului.
Este o adevărată binecuvântare să poți locui și munci în conexiune permanentă cu natura. Cred că și tu te-ai simțit reîncărcat cu energie după ce ai petrecut măcar câteva zile în natură, pentru ca ea are o putere profundă de vindecare. Iar această putere vine în mod direct și natural, fără niciun fel de tratamente complicate. Nu este nevoie decât de meditație pentru a intra în contact cu inima naturii, pentru a atinge o stare completă de relaxare și cufundare în liniște.
Puterea vindecătoare a naturii poate fi probată azi științific grație progreselor din neurologie. Testele demonstrează că o plimbare în natură provoacă schimbări fiziologice măsurabile.
Jurnalista Florence Williams scria în National Geographic următoarele: „Nivelul hormonilor de stres, ritmul respirator, ritmul cardiac și cantitatea de transpirație sugerează faptul că dozele mici de natură ne calmează și ne sporesc randamentul“. Liisa Tyrväinen, de la Institutul Finlandez pentru Resurse Naturale, recomandă o doză minimă de natură de cinci ore lunar pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Lumea în care trăim este puternic tehnologizată. Este caracterizată de o presiune și o viteză într-o continuă creștere și de un zgomot continuu – atât exterior cât și interior. Spațiile verzi care mai există pe alocuri sunt astăzi exploatate de marii dezvoltatori imobiliari. În această dezvoltare economică, hrana noastră este din produse ale industriei. Și, pe măsură ce tot consumăm aceste produse, lumea noastră naturală se schimbă sistematic într-una artificială și în acest mediu artificial pe care conștient îl creăm, liniștea și ritmul lent sunt foarte rar întâlnite.
Mediul înconjurător a fost natural la început pe când ritmul organic zi /noapte, ciclul lunii, ciclul solar, ciclul constelațiilor erau parte integrantă a existenței noastre; iar noi eram parte integrantă a mediului în care trăiam. Copacii, florile, izvoarele, lacurile, țărmurile oceanelor, munții, stâncile, cerul, norii – toate aceste elemente ale naturii ne-au însoțit în lunga noastră călătorie până în zilele noastre și ne-au influențat dezvoltarea. Acum însă, în decurs de doar câteva generații, am făcut un salt uriaș într-o lume incredibilă, din ce în ce mai artificială.
Materialele plastice, milioane de noi compuși chimici, aer condiționat, hrană artificială, medicamente din ce în mai puternice, viteza, poluare intensă a mediului înconjurător prin mijloace inimaginabile – și lista poate continua. Însă un singur lucru caracterizează lumea în care trăim: schimbarea bruscă de la un mediu natural (baza dezvoltării speciei umane) la unul cu grad înalt de artificial, un mediu zgomotos caracterizat de viteză, aglomerat și poluat. Și, astfel, nu este de mirare că sănătatea noastră are din ce în ce mai mult de suferit.
În momentul în care renunțăm la stilul nostru de viață artificial și ne îndreptăm către natură cu inima deschisă, ea ne primește în sânul ei și ne dezvăluie puterea ei binefăcătoare. Iar puterea de vindecare izvorăște în mod natural prin simpla reconectare a vechilor legături pe care omenirea le-a avut dintotdeauna cu celelalte vietăți sau plante, cu însăși Mama Natură și cu energiile emanate de ea.

În mijlocul naturii, mintea, corpul și inima noastră se mișcă în ritmul vechii armonii. Și în acel moment timpul se scurge prin intermediul lunii care umple noaptea, sau prin zborul circular al vulturilor pe cer. Iar când avem nevoie să ne purificăm și să ne refacem forțele, toate elementele naturii ne vin în ajutor. Doar stând pe malul unui pârâu de munte poți simți energia muntelui (forța vieții) curgând odată cu apa pârâului, invadându-ți ființa; și astfel ne umplem cu energie vitală proaspătă.
După același principiu putem să ne folosim de energia binefăcătoare a soarelui, a lunii, a copacilor sau a rocilor, într-un cuvânt a întregii naturi. Tot ce trebuie să facem este să ne contopim cu natura, astfel încât fiecare pas pe care îl facem să fie ca o mângâiere de la Mama Natură. Și astfel, puterea ei de vindecare se scurge în noi în mod natural, creându-se o conexiune care ulterior se va naște în mod spontan.
Cercetătorii japonezi au descoperit că persoanele care locuiesc aproape de păduri au rate semnificativ mai mici de cancer pulmonar, mamar, uterin, renal, de prostată și de colon. Cercetări din întreaga lume au arătat că cei care locuiesc în apropierea spațiilor verzi au mai puține probleme de sănătate și trăiesc mai mult. Natura îi ajută pe oameni să se descătușeze de stările tensionate în care trăiesc zi de zi.
Unii copaci conțin compuși invizibili, numiți fitoncide, care reduc hormonii de stres și anxietatea și care îmbunătățesc tensiunea arterială și imunitatea. De asemenea, petrecerea timpului în aer liber ne ajută să beneficiem de căldura și lumina soarelui, atât de importante pentru producerea de vitamina D din corp. Vegetația, aerul bogat oxigenat și înmiresmat, sunetele păsărilor, toate emană o stare de bine, de revigorare mentală și trupească.
Comitetul UNESCO pentru Patrimoniu Mondial a decis, în cadrul celei de-a 41-a reuniuni a comitetului, din 7 iulie, anul acesta, din Cracovia, să includă pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț (Maramureș) pe lista Patrimoniului Mondial.
Decizia a fost de extindere a poziției “Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany” care se regăsesc acum în 12 țări: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Germania, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina.
Pentru a avea traducerea în română, apasă Traducere Automată și selectează limba română.
Cel mai înalt Brad din România este în pădurea de la Șinca
Pădurile virgine de la Șinca din județul Brașov au o suprafață de aproximativ de 350 hectare. Aici se află și cel mai înalt brad din România care are 62,5 metri. Bradul are peste 300 de ani.
”Healing Forest” este o călătorie pentru a descoperi puterile magice de vindecare ale naturii și găsirea modalităților de a te reconecta cu natura. Acest proiect, te îndeamnă să te alături în explorarea fascinantă a pădurilor și să inspiri povestiri despre vindecare în natură.
Scopul principal al călătoriei este ca ajutând oamenii să se vindece și pădurile ajută să se vindece. Pădurile sunt cunoscute ca având proprietăți foarte bune de vindecare. Ca oameni, am evoluat în natură. Aici ne simțim mai confortabil. S-a dovedit științific că atunci când suntem în mijlocul naturii, creierul nostru se comportă diferit. Natura are un impact asupra modului în care simțim și gândim, asupra imunității și capacității de vindecare a organismului. În țări precum Coreea de Sud și Japonia au fost create așa-zise ”păduri vindecătoare”. În aceste locuri oamenii se simt mai liniștiți, mai relaxați.

Filmulețul de mai jos explică exact cele spuse de mine mai sus. Iată și traducerea:
”Acesta este un film despre păduri. Este de asemenea, un film despre tine. Viața noastră este plină de urcușuri și coborâșuri. Nu contează cine ești sau unde locuiești. Există întotdeauna momente, când inima ta este frântă, arsă ori rănită. Când trebuie să te înfrunți cu eșecul, respingerea sau pierderea.
Cum faci să îți revii atunci când ești într-o situație neplăcută? Cum faci să te vindeci atunci când ești rănit?
În primul rând, să înțelegem cum funcționează creierul. De mii de ani, Corpul și Creierul nostru s-au dezvoltat în mijlocul naturii.
Există o parte în tine, care încă se simte acasă în natură. De fapt, acest lucru a fost dovedit științific:
Atunci când ești în natură, creierul tău se comportă diferit. Fii conectat cu natura, schimbări uimitoare se întâmplă în interiorul creierului care încep să te calmeze și să-ți liniștească nervii.
- REDUCE STRESUL / LUPTA ÎMPOTRIVA DEPRESIEI
Corpul tău preia aceste semnale pentru a-ți stimula imunitatea și abilitățile de vindecare.
- ACCELEREAZĂ RECUPERAREA DUPĂ OPERAȚII ȘI BOLI
- AJUTĂ LA CREȘTEREA CELULELOR DIN SÂNGE CARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI, TUMORILOR
- ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SOMNUL/ REDUCE PRESIUNEA SÂNGELUI.
În viețile noastre agitate, folosim mai mult părți din creierul nostru, care se ocupă de logică, informare și luare a deciziilor. O lume a dorințelor și a distragerii care nu dă creierului odihna pe care o merită. De cele mai multe ori, pierdem controlul discuțiilor din capul nostru și majoritatea oamenilor ignoră semnele până când lucrurile nu mai merg bine.
Peste 350 de milioane de oameni suferă de DEPRESIE. STRESUL, o epidemie globală. Afecțiunile cronice, anxietatea și furia sunt în creștere. Mulți oameni aleg alcoolul și drogurile. Unii folosesc clinici, medicamente și terapii scumpe pentru a combate simptomele.
Doar câțiva petrec timp și depun efort pentru a găsi cauza principală a problemei.
Pune-ți o simplă întrebare: Care este sursa sănătății tale?
Dacă îți odihnești mintea și reflectezi, vei ști. Este NATURA! Reconectarea cu natura este ca și cum ți-ai reporni creierul.
Acesta este un film despre păduri. Este de asemenea, un film despre tine. Nu poți să scapi de urcușurile și coborâșurile din viață. Dar poți găsi întotdeauna calmul în natură. Se poate mereu găsi confort și claritate în compania pădurilor. CALEA SPRE VINDECARE ESTE ÎNĂUNTRUL TĂU. Și când înveți să porți pădurea în tine, ești întotdeauna ”ACASĂ”. Vindecarea ta A ÎNCEPUT!”

Nu știu ce fel de arbore ești tu: dar poți fi unul crescut la marginea drumului obosit de forfota trecătorilor, unul îndoit de vânt și de furtună pe creasta unui versant, unul crescut la malul unei ape curgătoare ca să nu-ți fie sete niciodată sau poți să fi un măr într-un pom a cărui roade nu lipsesc în nicio toamnă. Te las să te gândești la ce fel de copac ți-ai dori să fii…

Te îndemn, când ai puțin timp, conectează-te cu natura și învață să porți pădurea în tine ca să simți că oriunde ai fi, ești mereu ACASĂ! 🙂
Pe curând!
Surse: https://www.natgeo.ro și https://healingforest.org/
1 Comment
Draga mea! Ce mult ma bucur ca ai scris articolul asta vine la fix cu dragostea mea pentru copaci si verde pe care am redescoperit-o de cand am decis sa traiesc free si zen exact cum spui tu! Pentru mine e o noua ‘dependenta’ .
Mai trec pe la tine, imi place sa te citesc <3