S-a constatat de-a lungul anilor că un mobil de succes în deplasarea turiștilor îl constituie evenimentele culturale. S-a remarcat apetitul turiștilor vest europeni de a cunoaște spiritualitatea ortodoxă, muzica și tradiția în spațiul Europei de Est. Au contribuit la aceasta vectori de imagine, personalități precum Prințul Charles și succesul altor orașe care au aplicat metoda evenimentelor culturale precum : Cluj, Brașov, Sibiu, Constanța, Mangalia, etc.

 Este clar că zestrea atracțiilor turistice este dată de calitatea și cantitatea obiectivelor turistice.

Acestea sunt de două feluri: materiale și imateriale. S-a reținut de-a lungul timpului că un activ material (de ex. o statuie), poate genera tot atâta interes turistic ca și un activ imaterial (de ex. o rețetă de prăjituri specifice locului, sau o tradiție a comunității respective). Este greu de spus care este activul major al orașului Londra: Tower Bridge sau Jack Spintecătorul? În vreme ce, monumentul Tower Bridge poate costa miliarde, legenda unui Jack Spintecătorul nu costă nimic. Iar, în economia promovării turistice au același impact.

Pornind de la acest considerent, strategiile de dezvoltare ale turismului cultural, ne-au impus ca în afara atributului de a construi și administra monumente fizice din piatră sau bronz, să construim și să administrăm monumente imateriale din categoria: mituri, legende urbane, tradiții, personalități istorice etc.

La invitația bloggerului, Florin Nino, de la eHaiHui – Around The World, timp de 2 zile, am participat la Conferința pentru dezvoltarea turismului cultural, simpozionul denumit “Dunărea în Anul Centenar”. Evenimentul a fost organizat la invitația Consiliului Județean Olt și a Primăriei orașului Corabia, cu scopul de a promova turismul în zonă, dar și Stopover-ul vaselor de croazieră în portul Corabia. Autorități publice centrale, locale, tour operatori naționali și internaționali specializați pe incoming și pe turism intern, asociații profesionale de turism național, dar și jurnaliști specializați pe turism, bloggeri/vloggeri au dezbătut subiecte actuale și de importanță majoră din industria turistică cu scop de promovare a Dunării; oportunități de promovare pe piețe externe sau/și marketingul turismului dunărean. Obiectivele propuse au constat în stabilirea unor direcții de colaborare între instituțiile și organizațiile implicate în promovarea turistică, dar și în identificarea unor modele de colaborare între participanți.

Îți mulțumesc Florin pentru invitație! M-am alăturat acestei conferințe din dorința de a promova cât mai bine potențialul turistic al României. Dunărea un liant economic important care trebuie tratat cu maximă seriozitate. Delta Dunării este o destinație ce trebuie să fie promovată. Aici, însă, este nevoie de sprijinul autorităților locale din aceste zone pentru a trasa câteva linii la strategia de promovare a zonelor de interes turistic. Ceea ce mă privește, voi continua să mă implic activ în tot ceea ce înseamnă turism în România.

“Am vrut să transmitem celor de-acasă și turiștilor să vină să viziteze orașul Corabia și județul Olt. Promovarea online este foarte importantă, de aceea am ținut s-aducem la această conferință toți actorii principali din piața turismului – asociații de turism și asociații de presă de turism, bloggeri, vloggeri. Având suportul autorităților locale, Primăria Corabia și Consiliul Județean Olt, am putut să-i punem pe acești oameni față în față să găsească o strategie mult mai bună de promovare. Totodată le și mulțumim pentru suportul acordat”, a spus Raluca Fabiola Burducea, implicată și ea în organizarea evenimentului.

La acest eveniment au participat 85 de persoane. Îți mulțumesc Raluca pentru minunata organizare! Nu a fost ușor să aduni atâta lume la un loc.

Lucrările simpozionului au fost moderate de Gabriel Stancu președintele Asociației Culturale TEATRALIS – co-organizator. Îți mulțumesc și ție Gabi pentru că ai contribuit la fel de mult ca și Raluca în a organiza evenimentul ca la carte și ați reușit.

”Conferința de Promovare Turistică  ”Dunărea în anul Centenar” a fost o provocare pentru noi, deoarece este pentru prima dată când promovăm orașul Corabia la nivel național și internațional! Este un prim pas către aducerea acestei zone frumoase din sudul țării în atenția turiștilor, a companiilor de turism și a celorlalți factori de interes în domeniul turismului. Impactul acestei conferințe asupra locuitorilor orașului nostru se vede, suntem asaltați de întrebări și de propuneri venite din partea cetățenilor. Suntem bucuroși că am făcut această conferință în orașul nostru, suntem chiar mândri că am avut oaspeți de o înaltă calitate, oameni care pot să ne ajute prin promovarea noastră ca un important punct de atracție turistică, la Dunăre. Sperăm ca celelalte idei și proiecte pe care le avem să se materializeze și să aducem orașul nostru la nivelul unui oraș cu adevărat european!”, a declarat Dan Oltean – Purtător de Cuvânt, Primăria Orașului Corabia.

 Corabia – între legendă și adevăr

Corabia este susținută de o veche legendă conform căreia, întemeierea acestei așezări este legată de existența drumului de transhumanță a oierilor ce veneau de la munte în timpul iernii, pentru adăpostirea turmelor în lunca Dunării. Într-o toamnă, aceștia au găsit resturile unei corăbii care a lovit resturile unui pilon al podului lui Constantin cel Mare, naufragiind apoi în grindurile locuite vremelnic de ciobani. Aceștia le-au adunat folosindu-le la construirea unor adăposturi, care cu timpul s-au înmulțit, înfiripându-se astfel o așezare numită Corabia.

Corabia, locul perfect pentru o vacanță inedită

Plaja din Corabia, sursa foto: știrileprotv.ro

Pentru că oricum avem parte de zile însorite ca de vară, e bine să știi că malurile Dunării se transformă.  

La Corabia, de exemplu, investitori privați au amenajat plaje cu șezlonguri și umbreluțe, iar autoritățile au reabilitat portul care primește zeci de ambarcațiuni.

Turiștii care ajung pe malul Dunării, la Corabia, în județul Olt, găsesc o plajă cu nisip fin, șezlonguri și umbrele, la fel ca la mare, dar și un loc perfect și relaxant pentru o vacanță inedită. Locul a fost amenajat de doi investitori care au concesionat 4000 de mp din faleză și au investit 10 mii de euro în ceea ce ei numesc “malul mării din Oltenia.”

Daniel Albu, proprietarul plajei Corabia a declarat la știrileprotv.ro: “Este o zona tradițională, unde lumea venea pentru plajă și am hotărât să o amenajăm. Am curățat locul și am amenajat cu șezlonguri, cu nisip, cu ajutorul prietenilor.”

Portul Corabia este un port la Dunăre cu o vechime de peste 130 de ani. Construit inițial la 2 km în amonte față de actuala locație, vechiul port era destinat mai ales expediției de produse agricole. Din 1984, portul este strămutat în actualul său amplasament, dispunând la ora actuală de un front de acostare la Dunăre de 1.126 m și de 15 dane de acostare și operare.

Navele de croazieră fluvială pot acosta începând din 2016 și în orașul Corabia unde portul turistic și de agrement de la Dunăre a fost finalizat ca urmare a unui proiect care a beneficiat și de finanțare europeană.

“Investiția a fost în valoare de 15 milioane de lei din care 7 milioane fonduri nerambursabile; dacă era ieftin, puteam să facem multe altele. Vreau să vă spun că ideea a fost să facem acest port turistic pentru dezvoltarea turistică a orașului Corabia, deoarece dorim să promovăm orașul pe toate blogurile și în toate agențiile de turism. Am realizat acel port turistic pentru a primi vasele de croazieră, vasele de turiști care doresc să vină în orașul Corabia pentru că au ce vizita. Până în prezent avem 45 de locuri de acostare a vaselor și a șalupelor mici de turism”, a declarat Dan Oltean, purtător de cuvânt al Primăriei din Corabia.

Obiective turistice importante în zona Corabiei

Ne atrage atenția frumoasa clădire a hotelului „Împăratul Traian”, un edificiu în stil neoromânesc construit în 1914 de Nicolae R. Popescu. În 1927 se înființează aici și un cinematograf înzestrat cu aparatură de proiecție modernă, cu o sală de 400 de locuri (a funcționat până în anul 2004 sub denumirea „Dunărea” – acum clădirea este retrocedată.

Primăria este găzduită de o clădire monument istoric de la 1899.

Piața Eroilor e ocupat de un mic spațiu verde de relaxare în mijlocul căruia tronează o fântână arteziană. Aici sunt amplasate două busturi: domnul Mihai Viteazul și preotul Radu Șapcă.

Monumentul Independenței din Piața Eroilor, Corabia dedicat Războiului de Independență din 1877.

Biserica parohială ”Sfânta Treime” (1895- 1907)

Biserica reprezintă o impunătoare construcție arhitectonică, de stil renascentist.

Hotelul Caravia

Hotelul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de grecul Temistocle Caravia. Avea 21 de camere și o grădină de vară unde se susțineau spectacole de varietăți, de teatru sau cinematografice. În prezent funcționează un modern hotel.

Cetatea Sucidava

Sucidava este vechea capitală a tribului dacic al sucilor și este situată în vatra orașului Corabia, din județul Olt, pe teritoriul fostului sat Celeiu. Pe terasa superioară a Dunării se văd încă zidurile de apărare cu opt turnuri, care împreună cu cartierul actual, acoperă o parte a orașului roman din secolele II-III, mai puțin cunoscut. Au mai fost identificate băile romane (thermae), o bazilică paleocreștină și străzi pavate.

Cetatea se remarcă prin ”fântâna secretă”, construită în timpul împăratului Iustinian (sec. VI) și a avut rolul de a asigura aprovizionarea cu apă a garnizoanei în timp de asediu.

Tot aici se găsește piciorul unui pod roman construit peste Dunăre în timpul lui Constantin cel Mare. Inaugurat în 328, avea o lungime de peste 2.400 m, fiind considerat unul dintre cele mai lungi poduri ale Antichității.

Confluența râului Olt cu Dunărea

Reprezintă un panou amplasat lângă pod ne oferă câteva date despre râu (inclusiv în limba engleză).

 Islaz – Monumentul Comemorativ al Dunării de la Islaz din 1848

”Ca profesor de istorie aș situa Islazul alături de marile capitale europene ale revoluției de la 1848. Chiar dacă este o localitate rurală își merită locul alături de Paris, de Berlin, de Viena, de Pesta și de altele. Cu adevărat Islazul își face loc în istoria nu numai națională, ci și cea europeană prin evenimentul acesta de la 1848. Revoluția de la 1848 trebuia să izbucnească la București, la Vâlcea, în Valea Prahovei și aici, la Islaz. De ce? Pentru că aici era un grup puternic de revoluționari, era un nucleu avându-l în frunte pe generalul Cristian Tell, cel care conducea grupul de grăniceri, căpitanul Nicolae Pleșoianu, cel care era comandantul și se numea Roata a Cincea pentru că făcea paza Adunării, preotul Radu Șapcă, vestit pentru ideile sale revoluționare, și totodată repartizat în zona aceasta, Ștefan Golescu care a venit împreună cu Ion Heliade Rădulescu”, explica profesorul Constantin Dima.

Monumentul Independenței din cartierul Siliștioara

A fost construit în 1985, înalt de 15 m, se compune printr-un soclu prismatic pe laturile căruia sunt reprezentate în basorelief scene ce evocă trecerea Dunării de către Armata Română în Războiul de Independență din anul 1877.

Cabana de vânătoare Bulvanu, a lui Ceaușescu de la Reșca, Localitatea Dobrosloveni

Situat într-un loc liniștit, mirific, de basm, unde Nicolae Ceaușescu venea la vânătoare. Reprezintă un loc unde te poți relaxa. Cabana se poate închiria. Dormitoarele au rămas aproape intacte, decorurile au fost conservate în cea mai mare parte, aducându-se de-a lungul ultimilor 28 de ani mici îmbunătățiri la nivelul băilor și retratându-se lemnul. Băile sunt imense, au chiar și dulapuri mari. Recomand să mergi să vizitezi cabana și să o închiriezi pentru câteva nopți. Cu siguranță o să ai amintiri frumoase.

Locuri de cazare și masă

Hotel Sucidava 

Dispune de 14 camere duble, 2 apartamente, o cameră matrimonială și o cameră single, dispuse pe trei nivele. Restaurantul cu 90 de locuri (extensibil la 170 de locuri) și terasa sunt ideale pentru petrecerea unor evenimente familiale, de grup și team building-uri, dar și pentru cei care doresc un loc de liniște, de relaxare și de inspirație.

Date de contact :  www.hotelsucidava.fpro.ro 

Vila Giulia **** – sejur romantic în eleganță și stil

Vila Giulia reprezintă locul ideal pentru a petrece o vacanță pe malul Dunării, în relax total la un nivel înalt, unde vei fi înconjurat doar de natura și liniște. 

Oferă cazare, mic dejun, produse bio, meniul zilei, fitness, saună/ jacuzii.

Date contact: Islaz, Str. Dunării, nr.3

www.pensiune-dunare.ro

Nr. tel: 0761.609.155

Pensiunea AlexAna **

Pensiunea Alexana oferă cazare turiștilor cu zone de relaxare, unde oaspeții se pot extinde după o zi plină. Anumite camere oferă terasă sau balcon. Fiecare cameră are baie privată cu duș sau cadă. Oaspeții pot lua masa la restaurantul proprietății. Este disponibilă parcare privată gratuită și Wifi la fel este gratuit.

Date contact : Corabia – Olt

Nr tel: 0754.030 291/ 0754.030.292

Mulțumesc încă o dată pentru invitație! Eu m-am simțit excelent din toate punctele de vedere, am cunoscut foarte mulți oameni valoroși și voi reveni cu mare drag la următoarele evenimente!

Mulțumesc tuturor organizatorilor, participanților pentru reușita acestui eveniment!


Tu unde îți vei petrece vacanța de vară? Lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu.

Rămâi alături de mine ca să descoperi și alte povești minunate și locuri de basm din sudul Olteniei.  

Dacă ți-a plăcut articolul, aș aprecia un Like și Share. Te invit să mă urmărești pe Facebook, pe Instagram și pe Twitter.

Pe curând,

Izabella

(Visited 3.284 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!