Ce înseamnă o companie low – cost?

Companiile aeriene low-cost oferă, de regulă, zboruri mai ieftine decât companiile de linie și operează în special conexiuni către cele mai populare destinații, ce leagă zone urbane mari. Conceptul este originar din Statele Unite de unde s-a răspândit rapid în Europa la începutul anilor 1990. Termenul ”low-cost” caracteriza inițial companiile aeriene care reușeau să aibă costuri mai reduse decât competitorii, însă ulterior, datorită publicului și mediei, termenul a început să se refere la companiile aeriene care oferă bilete la prețuri foarte scăzute prin eliminarea unor servicii.

Conform unor statistici recente, în anul 2027 se estimează că, în Europa, low-cost-ul va reprezenta 50% din trafic.

Cele mai populare companii aeriene low-cost:

  • Wizz Air 

    Sursa: arhiva personala
  • Blue Air
  • Ryanair
  • easyJet

Avantaje și dezavantajele călătoriilor low – cost

Cum se zice, primul zbor nu se uită niciodată. Mă duceam în 2013 singură să lucrez în Cipru. Am găsit o ofertă ca animator turistic pe perioada de vară. Îmi aduc aminte și acum ce bucuroasă eram când după ce am dat un interviu pe skype, m-au întrebat dacă pot să ajung la ei chiar săptămâna următoare. Am fost uimită cum de m-au acceptat deja. Se făcea înainte un training de o săptămână și pe urmă eram repartizați la diferite hoteluri de 4 și 5 stele.

Am stat și m-am gândit dacă pot să plec așa ușor, cu ce ajung până acolo, ce haine am nevoie etc, dar nu am stat pe gândit și am acceptat. Le-am zis că merg.

În primul rând am intrat pe google ca să caut bilete de avion. În acea perioadă nu știam cu ce se mănâncă să mergi cu avionul, dar mi-am dorit mult să pot ajunge să lucrez în Cipru și am stat zile întregi ca să studiez avantajele și dezavantajele unei companii low – cost.

Iată la ce concluzii am ajuns:

  • Avantaje: tarife mai mici, frecvențe de zbor mari, rezervări online rapide, zboruri spre cele mai populare destinații, cu cât biletul este rezervat cu mai mult timp în avans, cu atât tariful este mai mic, check-in online gratuit
  • Dezavantaje: fără mese gratuite la bord, taxă suplimentară pentru bagajul de cală, taxă pentru check-in la aeroport, taxe mari pentru excedentul de bagaj, aterizare pentru aeroporturi aflate la o distanță mai mare de oraș, costul ridicat al apelurilor la liniile de relații clienți ale companiilor low-cost, de cele mai multe ori, pasagerii pot rezerva la o singură clasă (economic) și comision suplimentar pentru plată online (cu cardul și transfer bancar).

Văzând toate aceste avantaje și dezavantaje, am început să văd ce bagaje am voie să duc și ce comisioane suplimentare pot avea la cumpărarea biletelor.

Cele mai des întâlnite : asigurarea de călătorie, comision pentru plata cu cartea de credit, îmbarcare rapidă (priority), taxe pentru bagajele de cală cu posibilitatea să poți lua un bagaj de mână gratis.

A venit momentul să calculez, e bine să zbor cu o companie low cost sau cu o companie clasică? Cea clasică avea totul inclus. Costa o sumă în euro, iar în acei bani sunt incluse toate taxele, nu trebuie să mai bagi mâna în buzunar. La companiile low-cost sunt cele opționale. Aici mare grijă ca să bifezi numai ceea ce ai nevoie.

Eu fiind la câteva zile de plecare nu aveam prea multe opțiuni de rezervare. Singura companie care era atunci mai pe bugetul meu, era Blue Air.

După această experiență frumoasă au urmat alte călătorii în alte țări mai îndepărtate, Mallorca, câteva țări din Europa, dar în viitorul apropiat multe țări din afara Europei.

Pănă acum am preferat să călătoresc cu companii low-cost și din motivul că erau țări mai apropiate de România.

Cel mai des am călătorit cu Wizzair și Ryainar, doar cu bagaj de mână, cumpărând prioritate la îmbarcare. Așa am economisit și timp și bani.

Wizz Air este în prezent leaderul pieței low-cost în țările din Europa de Est și o variantă foarte bună pentru a călători ieftin în Europa și mai nou în Asia (ex: Tel Aviv și Dubai).

Compania Wizzair, arhiva personală

Bagaje de mana Wizz Air

Bagajul de mână, denumit și cabin / hand luggage este cel pe care îl luați cu dvs. în avion și:

–   este gratuit dacă se încadrează în dimensiunile 40x30x20 cm

–   pasagerii care au plătit pentru îmbarcare prioritară / wizz priority pot aduce la bord și un bagaj de mână de max. 55x40x23 cm și 10 kg în plus față de bagajul gratuit

Bagaje de mana Wizzair, sursa: travelkit.ro
Sursa: travelkit.ro

Aceste dimensiuni sunt cele maxime acceptate pentru bagajele de mână Wizz Air și trebuie să includă tot bagajul, inclusiv roțile și mânerul. Controlul bagajelor se efectuează cu ajutorul unui cadru metalic pentru verificarea bagajelor (amplasat atât la ghișeul de check-in cât și la poarta de îmbarcare Wizz Air) iar dacă bagajul nu intră în acest cadru, sau dacă rămân părți ale bagajului în afară, veți fi obligat să plătiți o suprataxă usturătoare. Trebuie să ști că personalul Wizz Air este destul de inflexibil în aceste privințe și bagajul de mână este adesea motiv de discuții aprinse sau chiar scandal la zborurile Wizz Air.

Recomand să măsori cu grijă bagajul cu care dorești să călătorești și să te asiguri că dimensiunile externe (inclusiv roți + mâner) sunt corecte.

Bagaje de mana Ryanair 

Ryanair este ultima venită pe piața zborurilor low cost din România, dar este leaderul pieței din Europa și are ambiții mari și la noi. În prezent, RyanAir deservește 4 aeroporturi (martie 2017 – București, Craiova, Oradea și Timișoara) dar se va extinde rapid probabil și în restul țării pentru a deveni una dintre cele mai importante companii aeriene low cost de la noi.

Compania low cost Ryanair, arhiva personală

Dimensiunile aprobate de compania Ryanair pentru bagajele de mână: 

  • 40x20x25 cm pentru bagajul de mână mic, gratuit pentru toți pasageri
  • 55x40x20 cm pentru bagajul de mână suplimentar, permis numai pasagerilor Priority
Bagaj de mana Ryanair, sursa : travelkit.ro

Ryanair a anuntat de curând următoarea schimbare: pentru pasagerii care nu au achiziționat serviciul „Priority”, este permis un singur bagaj de mână mic cu dimensiunile maxime 40x20x25 cm. Pasagerii care au achiziționat serviciul „Priority” vor putea lua la bord atât bagajul mic (40x20x25cm) cât și un bagaj de mână mare, de maxim 55x40x20 cm și 10kg.

Recomandările mele după ce am călătorit cu diferite companii low – cost: 

Vedere aeriană, arhivă personală
  • Planifică-ți călătoriile în avans și cumpără biletul cu 2-3 luni înainte, prețul poate fi cu 50-70% mai mic decât al biletelor cumpărate cu 1-2 săptămâni înainte.
  • Majoritatea companiilor low-cost au promoții aproape tot timpul anului. Urmărește pe vola, momondo, skyscanner.
  •  Dacă vrei să zbori cu escală, asigură-te că ai între zboruri cel puțin 3 ore, chiar și dacă ambele zboruri sunt cu aceeași companie. Trebuie să îți muți singur bagajele de la un zbor la altul (uneori trebuie să aștepți 30-60 minute până îți vine bagajul după ce ai coborât din zborul anterior) și trebuie să faci din nou check-in. De aceea este recomandat acest interval de 3 ore.

Orice alegere ai face, să călătorești cu companii low-cost sau cu cele clasice, îți doresc zbor lin și multe călătorii cu experiențe minunate!

Surse : travelkit.ro, wikipedia.org.

*Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2019.

(Visited 431 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

2 Comments

  1. Eu mereu am avut experiențe faine cu companiile low cost. Și cred că pe distanțe mai scurte nici nu are sens să plătim bilete scumpe. Sigur, dacă călătorești inter-continental, e altă poveste. 🙂

    • Mă bucur să aud asta. Și mie mi s-a pare normal să economisim cât mai mult în călătoriile noastre. Astfel vom putea explora mai multe locuri și avea experiențe de neuitat. Multe călătorii frumoase îți doresc! 🙂

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!