Călătoria mea ca inițiere, drumul spre cunoaștere în Țara Soarelui Răsare

Sursa: thetruejapan.com

Privesc încântată cum răsare soarele și în jurul meu ninge cu petale de flori roz. Sunt flori minunate de cireș!

Rochia de pe mine s-a schimbat într-o rochie japoneză devenind o Gheișă și îmi dau seama că am sosit în Țara Soarelui Răsare, revenind la înfățișarea mea de odinioară ce o aveam cu secole în urmă. Trăiesc acea senzație ciudată, că am mai pășit prin aceste locuri într-o altă viață…

Îmi vine în minte citatul lui Dalai Lama:

“O dată pe an, du-te unde nu ai mai fost înainte”. (Dalai Lama)

Mereu mi-a plăcut să călătoresc, să descopăr locuri și culturi noi, să înțeleg multe aspecte complexe despre alte civilizații trăind și simțind între coordonatele geografice ale respectivului spațiu. Cu cât destinația este mai îndepărtată de propria mea cultură, cu atât fascinația descoperirii este mai mare, iar mintea și sufletul mi se deschid către nou, inedit și pot ajunge să înțeleg lucruri care, la modul teoretic, pot părea imposibile. Îmi place să fiu liberă, să fiu EU, să trăiesc AICI și ACUM, să fiu ZEN…

”Azi e cel mai bun moment să călătorești!”, sloganul unei agenții de turism, CND Vacanțe Speciale.

Mă fascinează de foarte mult timp Japonia, e un vis al meu să ajung acolo și să descopăr cultura, istoria și civilizația sa minunată, încât aleg să o cunosc la fața locului.

Cum sunt din fire o exploratoare, mi-am dorit și îmi doresc în continuare să am șansa de a o descoperi mai amănunțit.

De obicei, îmi place să pornesc într-o astfel de călătorie de cunoaștere fără să mă informez foarte mult despre ceea ce voi vedea, dar de data asta aș dori să citesc cât mai multe despre locurile și oamenii pe care doresc să-i cunosc în persoană în această țară fascinantă, deoarece familia mea m-a provocat, ca de ziua mea, care se apropie repejor și voi împlini o vârstă rotundă, să îmi aleg o destinație exotică și inedită sufletului meu. N-am stat pe gânduri și am ales JAPONIA.

Am început să caut pe Google informații despre Japonia, despre cultura, istoria și civilizația sa și iată ce am găsit pe Wikipedia și pe alte site-uri:

Japonia (în japoneză 日本, se citește Nippon sau Nihon, sens literal: „originea soarelui”) este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Denumirea oficială este 日本国 Nipponkoku, textual „Țara de la originea soarelui.” Este cunoscută de noi cu numele de Țara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici (peste 5000)”.

Am descoperit un filmuleț pe youtube făcută ca o promovare pentru Japonia, în care o fată se uita pe aparatul de fotografiat la imaginile frumoase făcute din țara asta minunată și își amintea locurile frumoase petrecute acolo. Ceea ce v-o împart și eu cu voi.

Aflasem de la o prietenă, că dacă am nevoie de o vacanță ALTFEL, gen călătorie în familie, croazieră, circuit, sejur, pelerinaj, călătorie de afaceri, vacanță pentru luna de miere, program de weekend – intern sau extern sau chiar să lucrez în SUA prin programul Work & Travel să apelez la CND Vacanțe Speciale.

Așa că am intrat pe site și am descoperit că ei sunt renumiți în promovarea unor destinații speciale pentru vacanțe speciale, dar această destinație nu era în lista lor. Tot prietena mea mi-a spus că îi pot suna chiar dacă nu au toate destinațiile trecute pe listă și îmi pot face o ofertă personalizată, un program special pentru locația aleasă. Nu am mai stat pe gânduri și am contactat un specialist de la CND Vacanțe Speciale.

Ei foarte săritori, mi-au recomandat în Japonia, următoarele locuri de vizitat :

Ați auzit probabil de Festivalul Cireșilor Înfloriți din Japonia – unul dintre cele mai frumoase festivaluri din această țară îndepărtată, renumită, iată, nu numai pentru gadgeturile și tehnologia sa anti-cutremur ci și pentru frumusețea naturii, ospitalitatea locuitorilor și modalitatea în care maeștrii japonezi au știut să pună suflet și să facă artă din orice – de la săbiile de samurai până la costumele tradiționale sau picturile și sculpturile specifice”.

Auzind acestea mi s-a făcut o poftă și mai mare să călătoresc și să ajung acolo cât mai repede să pot vedea toate aceste minunății pe viu.

Consultantul mi-a trimis pe mail un scurt itinerariu despre cele 10 zile în Țara Soarelui Răsare.

Aici am descoperit că este vorba, așadar, despre perioada în care vor înflori cireșii și pentru care merită cu adevărat să mergem fiind o minunăție în orice anotimp, perioada Sakura este pentru ei o adevărată bucurie. Printre multele cuvinte pe care japonezii le-au impus în mai toate limbile (”samurai”, ”sake”, ”gheisha”) se numǎrǎ şi ”sakura”, expresie a unei atitudini filozofice în faţa frumuseţii, a prezentului şi a efemerului.

Sursa: flickr.com

Totusi, pentru cei care sunt familiarizați cu cultura și tradițiile japoneze, Festivalul Cireșilor Infloriți este un prilej pentru a înțelege și mai bine valorile din Țara Soarelui Răsare. Pentru un japonez, floarea de cireș înseamnă mult mai mult decât ceva care iți îmbată simțurile în fiecare primăvară– floarea de cireș este unul dintre cele mai puternice simboluri ale acestei țări.

Japonezii gândesc că momentul este efemer și încearcă să îl prețuiască și să se bucure din plin de acesta, iar Festivalul Sakura le amintește în fiecare an de acest fapt – cireșii înfloresc doar o dată în an, la fel cum unele momente nu le întâlnești decât o dată în viață.

Sursa: fruitdelapassion.com.br

Cultul florilor de cireș a luat forme fascinante în Japonia, în muzicǎ, în picturǎ, în poezie, în teatru, în dans, în gastronomie. Contemplarea frumuseţii efemere şi-a gǎsit un ecou şi în credinţele religioase, mai precis în budism şi în şintoism. Pe kimonourile japoneze unul dintre motivele cele mai frecvente sunt petalele sau ramurile de cireş. Frunzele unora dintre speciile de cireşi sunt folosite, în perioada numitǎ ”hanami”, pentru a înfǎşura delicioase prǎjituri care se degustǎ apoi cu tot cu frunza respectivǎ.

Primăvara este foarte frumoasă în Japonia şi începe cu înflorirea cireşilor în insula Okinawa, în ianuarie. Cu trecerea lunilor, o boare de culoare roz străbate întreg arhipelagul şi ajunge la Kyoto şi Tokyo, pe la sfârşit de martie, şi apoi în aprilie în insula Hokkaido, ultimul loc din Japonia unde se poate admira spectacolul florilor de cireş. Prognoza înfloririi este o ştiinţă, privirea florilor – o distracţie de familie, iar fotografierea lor, o obsesie naţională.

Prognoza momentului primei înfloriri și a înfloririi maxime a florilor de cireș japoneze, pe repere spațiale… Sursa: japan-guide.com

Wow, ce frumusețe de Țară ! Neapărat trebuie văzute!

Trebuie de la bun început să știți că nu veți merge acolo doar pentru a vedea florile de cireș. Mergeți acolo pentru a trăi o stare de spirit și de a vă bucura, alături de localnici și de ceilalți turiști, de frumusețea acestor minunății ale naturii care creează un spectacol greu de descris în cuvinte în fiecare primăvară. Atunci când mergeți în Japonia pentru Festivalul Cireșilor Înfloriți, veți putea vizita concomitent unele dintre cele mai frumoase castele și parcuri ale Japoniei, ceea ce va face sejurul și mai interesant”.

Castelul Hirosaki, Aomori – parcul ce înconjoară castelul are peste 40 h și a ajuns la peste 2600 de copaci de la cei 25 de cireși plantați în 1715. Sursa foto: japan-guide.com
Cel mai apreciat loc pentru privitul florilor de cireş este parcul Ueno, unul din cele mai vechi din Japonia şi cel mai celebru spaţiu public din ţară, cu muzee, altare şi mici iazuri, şi unde pot fi admiraţi mai mult de 1000 de pomi înfloriţi. Sursa foto: thebestwallpapers.blogspot.se

În acest itinerariu dat de agenție, am aflat de o zonă fabuloasă a Japoniei și anume Owakudani unde există o stațiune de ape termale și te poți scălda în vin, cafea sau ceai verde… Iar pentru cei pasionați de cultura japoneză (adică cei ca mine) aveți ocazia să vă scăldați în băi termale tradiționale, să vă relaxați în niște băi mici săpate în piatră afară, sau în niște căzi de 1-2 persoane, construite din lemn. Asta, da! Vreau și eu!

Îmi imaginez deja că stau în apa de peste 30 grade admirând priveliștea munților din jur, iar afară sunt în jur de 5-10 grade fiind suficient să mă ridic pentru câteva minute din bazin ca să mă răcoresc și să mă bag înapoi în căldura apelor termale.

Sursa foto: jpninfo.com

Nara – un nou regat al căprioarelor, dar care de data aceasta se rezumă la un parc. Aici ele nu se plimbă prin tot orașul, dar sunt mult mai îndrăznețe. În centrul parcului găsim templul Todaiji, unde veghează cea mai mare statuie din bronz a lui Buda din Japonia.

I-am acceptat oferta și am rezervat cele 10 zile în Țara Soarelui Răsare urmând ca să plecăm cu familia mea să descoperim cele menționate în itinerar și să călătorim mereu în prezent, ACUM!

Ar mai fi lucruri de spus, dar până la urmă fiecare își trăiește povestea după propriul stil… Fiecare călătorie în care ”ne reîntoarcem”, chiar și cu gândul ne învață aceeași lecție: în explorare se trăiește în prezent, ca să ne putem hrăni cu amintirile frumoase până la următoarea escapadă!


* Acest articol a fost scris pentru Proba 8 a competiției Spring SuperBlog 2018. Sponsor: CND Turism – Vacanțe Speciale.

Surse: vacantespeciale.ro, thetruejapan.com, wikipedia.ro, flickr.com, fruitdelapassion.com.br, thebestwallpapers.blogspot.se, japan-guide.com, pinterest.com, youtube.com, jpninfo.com, gaijinpot.com, jrailpass.com
(Visited 288 times, 1 visits today)
Author

Graduated PR and Tourism, with a desire to explore every corner of this world. I'm traveling at the speed of love, choosing to live in a frequency of unconditional love.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!